Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicii atenționează: Consumul de ouă creşte riscul bolilor de inimă

whydontyoutrythis.com
oua

Am auzit de foarte multe ori spunându-se că ouăle cresc nivelul de colesterol rău. Într-adevăr, ouăle au o valoarea calorică ridicată – colesterol și grăsimi – și toate acestea sunt cumulativ responsabile pentru afecțiunile cardiovasculare și creșterea în greutate, scrie exquis.ro.

Consumul de ouă: efecte pozitive și negative

Un ou întreg conține 210 mg colesterol, care este mai mare decât jumătate din necesarul de colesterol pentru o singură zi. El mai conține și aproape 5 grame de grăsime, inclusiv 1,6 grame grăsimi saturate, potrivit clickpentrufemei.ro. Aproape toate acestea se găsesc în gălbenuș. În schimb, albușul are numai 0,06 grame grăsime, fără colesterol și grăsimi saturate.

Citește și: Ce BOLI poți citi în palmă. La ce trebuie sa fii atent

Însă, în afară de grăsimile saturate și colesterolul, gălbenușul este sursă de acizi grași Omega-3, 100-200 mg/ou. Diferența este că în albuș nu se găsesc acizi grași de niciun fel. Așadar, consumul de ouă este nesănătos pentru sănătatea inimii, dar el poate fi avantajos când este moderat.
Studii recente au arătat că o persoană sănătoasă poate mânca câte un ou pe zi, fără niciun risc. Cu toate acestea, consumul trebuie să fie moderat la persoanele bolnave de diabet și de afecțiuni cardiovasculare. Ei ar trebui să mănânce cel mult 2-3 ouă pe săptămână pentru a evita orice complicație.

Un ou întreg are 71 de calorii și furnizează corpului 6,3 g de proteine, cu 3,6 g în albuș și 2,7 g în gălbenuș. Față de albuș, gălbenușul oferă o cantitate mai mare de substanțe nutritive – vitaminele A, B12, D, E și K, calciu, fier și carotenoide – luteină și zeaxantină. În schimb, albușul conține cantități mici de folați, vitamina B12, colină, fier și calciu.

De ce trebuie să ții cont când incluzi ouăle în dietă:

Consumul unui ou o dată pe zi și de câteva ori într-o săptămână este recomandat pentru majoritatea persoanelor sănătoase. De asemenea, se spune că în ziua în care se mănâncă ou trebuie să se reducă consumul de alimente bogate în grăsimi și colesterol (unt, cartofi, cârnați, carne roșie etc).
În urma mai multor studii, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care suferă de diabet și boli de inimă trebuie să mănânce 2-3 ouă pe săptămână, nu mai mult. Totodată, doctorii recomandă pacienților bolnavi de diabet, hipertensiune arterială și alte afecțiuni cardiace să mănânce numai albușul, renunțând la gălbenuș.

Citește și: Medicii avertizează: oboseala continuă, lipsa de energie sau stările recurente de melancolie nu sunt normale. Boala cu care se confruntă femeile din România

Cresc ouăle nivelul de colesterol?

Oamenii de știință și cercetătorii din domeniul sănătății susțin că ouăle sunt rele pentru sănătate, iar acest argument se propagă, deoarece este cunoscut faptul că ouăle sunt bogate în colesterol. Colesterolul este o grăsime care circulă natural în sânge, însă organismul are nevoie de o cantitate mică de colesterol din dieta lui pentru a rămâne sănătos. De exemplu, colesterolul este responsabil pentru construirea pereților celulelor de protecție din corp. Dacă o persoană are prea mult colesterol în sânge, sângele devine mai gros și este mai greu pompat de și către inimă. Rezultatul poate fi tensiunea arterială ridicată și afecțiunile cardiace.

Consultă medicul dacă ai probleme cu inima și cu nivelul de colesterol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.