Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicii cer MODIFICAREA Legii Sănătăţii. Se cere creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani

rfi.ro
medici

Ministerul Sănătăţii a depus un amendament la Legea Sănătăţii prin care solicită vârsta de pensionare a medicilor să fie 67 de ani şi nu 65, cât este în prezent, potrivit Adevărul.

 

La baza propunerii au stat cererile venite din partea medicilor de a-şi continua activitatea şi după vârsta de 65 de ani, spune doctorul Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.

"Nu este o obligaţie, medicul poate rămâne încă doi ani în spital după ce a împlinit vârsta de 65 de ani, însă doar dacă doreşte acest lucru. Foarte mulţi doreau să îşi prelungească contractele, pentru că legea sănătăţii le oferă această posibilitate, dar era nevoie de multe hârtii şi se făcea la cerere. De asemenea, există cereri şi din partea spitalelor, care vor să îi angajeze în continuare pe aceşti medici, după vârsta de pensionare, vorbim în special de spitalele mici", a completat Buicu.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu, anunţ BOMBĂ pentru proiectul lui Victor Ponta: 'Vreau să mă mai gândesc...'

Practic, spune acesta, iniţiativa Ministerului Sănătăţii a pornit din dorinţa de a acoperi deficitul major de specialişti din unităţile sanitare. Şi ceilalţi reprezentanţi din sistem agrează măsura.

"În SUA nu există limită de pensionare câtă vreme instituţia te consideră util. Suntem în urmă cu 20.000 de specialişti, va trebui să fim mai flexibili şi să îi lăsăm pe acei medici care îşi doresc să rămână în sistem să facă acest lucru. Este o măsură în concordanţă cu ceea ce se întâmplă şi în alte state europene, care au crescut vârsta de pensionare la cadrele medicale", a declarat, pentru ziarul Adevărul, academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Capitală.

Citeşte şi: Întâlnire de GRAD ZERO la Palatul Victoria între premierul Tudose şi CSM - PRESĂ

Şi medicul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România, spune că măsura ar fi în beneficiul sistemului.

"În contextul penuriei de medici, dacă sunt specialişti care sunt apţi din punct de vedere psihic şi fizic şi vor să îşi practice meseria este bine să o poată face. Aceşti medici care au între 65-67 de ani sunt medici cu experienţă de care este păcat să te dispersezi", a explicat chirurgul.

În prezent, doar medicii care sunt academicieni, profesori universitari, cercetători sau doctori în ştiinţe medicale pot să îşi continue activitatea până la 70 de ani. Totodată, medicii pot profesa şi după 65 ani în spitale cu deficit de personal medical, precum şi în cele din zone defavorizate, până la ocuparea prin concurs a posturilor respective. De asemenea, medicii care au o relaţie contractuală cu casele de sănătate mai pot profesa după pensionare, dar numai cu aviz de la Colegiul Medicilor şi Direcţia de Sănătate.

Citeşte şi: Procurorii DNA Ploieşti, sub LUPA Inspecţiei Judiciare. Ce vizează verificările .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.