Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicii de familie l-au reclamat pe Rafila la Ursula von der Leyen: PNRR pe sănătate bate pasul pe loc!

captura TV
Alexandru Rafila

Medicii de familie din România i-au scris președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca să o atenționeze că implementarea PNRR nu merge conform graficelor și că există riscul ca anumite finanțări pe sănătate să fie pierdute, așa cum s-a întâmplat în trecut la accesarea fondurilor europene. Vizat direct e ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Iată ce acuză medicii de familie:

Stimate președinte von der Leyen, stimate director general Gauer,

Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorarea sporită cu privire la propunerea transmisă CE de către Guvernul României de modificare a componentelor legate de reformele și investițiile în sectorul sănătății din Planul de redresare și reziliență al României: Componenta 12 (Asistență medicală) – Reforma 1, Reforma 2 , Reforma 3 și Investițiile 1; Componenta 7 (Transformare digitală) – Investiție 3.

 

Reformele și investițiile care urmează să fie modificate includ măsuri privind digitalizarea administrației publice și a serviciilor publice și îmbunătățirea sectoarelor de sănătate și educație, dezvoltarea unui sistem integrat de sănătate electronică, conectarea a peste 25.000 de furnizori de servicii medicale și dezvoltarea sistemelor de telemedicină, precum și consolidarea capacităților pentru managementul fondurilor de sănătate publică, dezvoltarea capacității de investiții în infrastructura sanitară, consolidarea capacității pentru managementul serviciilor de sănătate și resurse umane în managementul sănătății.

 

Investiția care ne preocupă cel mai mult este Investiția 1 din Componenta C12, dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, care cuprinde peste 3000 de centre de îngrijire primară, 200 de centre de îngrijire comunitară, centre de planificare familială, servicii de prevenire a sănătății (pentru cancer de col uterin, cancer de sân). ), acces sporit pentru romi și pacienții vulnerabili. Toate aceste investiții sunt deja în urmă față de alte investiții în spitale, deși termenul convenit pentru centrele de asistență primară este iunie 2023.

Așa cum este bine documentat de mulți ani în documentele semestrului european, rețeaua strategică de asistență medicală primară a României se dezintegrează lent, dar constant din cauza finanțării insuficiente, a lipsei de investiții și a proastei guvernări în ultimii 24 de ani. Un alt motiv pentru acest statut este lipsa implementării diferitelor strategii și planuri elaborate de Guvernul României, care a promis să consolideze asistența primară, dar nu și-a îndeplinit promisiunea. Pentru a numi doar câteva: Strategia de Dezvoltare a Asistenței Primare în România 2012-2020, Strategia Națională de Sănătate pentru România 2014-2020, Planurile Regionale de Sănătate 2016-2020, Raportul Rețelelor Regionale de Referire 2018. Suntem foarte îngrijorați să asistăm la Recuperare și Planul de Reziliență 2021-2026 urmează același curs.

 

Federația Națională a Angajatorilor din Medicina de Familie (FNPMF) este asociația de afaceri care reprezintă interesele cabinetelor de medicină de familie și ale medicilor de familie în calitate de angajatori din 2009. Am oferit constant sprijinul nostru Guvernului României pentru implementarea cu succes a Recuperării și Rezilienței. Planifică și a subliniat importanța și urgența reformelor pentru consolidarea asistenței medicale primare în România în beneficiul pacienților din România. Am răspuns, de asemenea, preocupărilor exprimate de Ombudsmanul României în septembrie 2022 cu privire la implementarea Planului de redresare și reziliență.

 

FNPMF este gata să ofere informații suplimentare dacă se consideră util.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.