Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mega-scandal de corupție în armata ucraineană: deturnare de zeci de milioane de euro din achizițiile pentru soldați

ucraina armata

Mega-scandal de corupție în armata ucraineană: deturnare de milioane de euro din achizițiile pentru soldați

Parchetul general ucrainean a anunţat luni că a informat doi foşti responsabili din Ministerul Apărării cu privire la o anchetă care îi vizează pentru deturnarea mai multor milioane de euro în cursul unor achiziţii de echipamente pentru armată, când au fost cumpărate veste antiglonţ de proastă calitate, într-un nou caz de corupţie în Ucraina, care se confruntă cu o invazie rusă de circa 20 de luni, potrivit AFP, informează Agerpres.

Potrivit parchetului, un fost viceministru al apărării şi unul dintre colaboratorii săi sunt vizaţi de o anchetă pentru "deturnare de fonduri publice" şi "fac obiectul unei notificări de suspiciune". Anterior, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunţase deschiderea unei anchete împotriva unui fost viceministru al apărării pentru deturnarea a aproape unui miliard de grivne (aproximativ 25 de milioane de euro, la cursul de schimb actual) pe achiziţii de echipamente militare nepotrivite pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă, potrivit EFE.

Cine e vizat? Dezvăluirile făcute de presa controlată de stat

Conform media locale, ancheta îl vizează pe fostul viceministru Viaceslav Şapovalov, care a fost demis din funcţie împreună cu alţi viceminiştri în septembrie, la scurt timp după ce ministrul apărării de la acea vreme, Oleksii Reznikov, a fost forţat să demisioneze în urma dezvăluirilor privind cazuri răsunătoare de corupţie în domeniul achiziţiilor publice în timpul mandatului său.

Fostul director interimar al departamentului de achiziţii publice al ministerului este, de asemenea, anchetat în acest caz.

Cei doi au "comandat în străinătate echipamente de protecţie individuală de calitate insuficientă", achitându-le integral în avans şi fără a respecta "procedura prevăzută privind controlul calităţii", a detaliat la începutul lunii octombrie Biroul de investigaţii de stat, un organism pentru combaterea corupţiei.

"În consecinţă, forţele armate ucrainene au primit veste antiglonţ de proastă calitate care nu pot fi utilizate în luptă fără a pune viaţa în pericol", a denunţat Biroul de investigaţii, care estima la acea dată frauda la peste şase milioane de euro.

Cei doi, aflaţi în arest preventiv, riscă până la 12 ani de închisoare.

Context

Potrivit Biroului de investigaţii, aceste deturnări reprezintă un nou episod dintr-un dosar mai amplu privind deturnarea în total a peste 36 milioane de euro şi care vizează în special contracte privind furnizarea de muniţii de proastă calitate armatei ucrainene.

Lupta împotriva corupţiei, un flagel endemic în această ţară, este unul din criteriile stabilite de UE pentru începerea negocierilor de aderare a Ucrainei, care a primit ajutoare occidentale în valoare de zeci de miliarde de euro de la începutul invaziei.

Într-o scrisoare trimisă autorităţilor de la Kiev şi scursă în presă la sfârşitul lunii septembrie, la scurt timp după demiterea foştilor înalţi funcţionari din Ministerul Apărării din cauza corupţiei, Casa Albă a cerut Ucrainei să reducă nivelul de corupţie în sectorul apărării pentru a putea să primească în continuare ajutoare.

Rustem Umerov, actualul ministru al apărării, care l-a înlocuit în funcţie pe Oleksii Reznikov, a făcut din asigurarea transparenţei în procesele de achiziţii publice una dintre priorităţile mandatului său, notează EFE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.