Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Membru al Guvernului, prins iar în offside, în plin conflict ruso-ucrainean

Un membru al Guvernului României atrage atenția asupra sa în plină criză ruso-ucraineană! Din Parlament, unul dintre deputații minorităților naționale, Nicolae-Miroslav Petrețchi, reprezentantul ucrainenilor, demonstrează complicitatea unui secretar de stat pentru ca o comunitate importantă, cum e cea a ucrainenilor, să nu beneficieze de drepturile acordate de statul român.

Concret, deputatul ucrainenilor, Nicolae-Miroslav Petrețchi, îi reproșează public lui Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte, că nu a dat banii prevăzuți de lege pentru finalizarea lucrărilor la parohia din Bălcăuți, județul Suceava, în ciuda faptului că documentația depusă de etnicii ucraineni a fost una completă. Astfel, Opaschi care s-a arătat foarte darnic cu alte minorități religioase, cum ar fi cea evreiască, căreia i-a acordat, în cursul anului, trecut 8 milioane de lei doar pentru asistență socială, a ignorat această biserică ortodoxă reprezentativă pentru minoritatea ucraineană.

Citește și: Mesaj cu tâlc al Patriarhului Daniel - ce trebuie să înțeleagă Nicolae Ciucă

”Acum trei ani parohia din Bălcăuți, județul Suceava, localitate în care majoritatea populației este formată din etnici ucraineni, a primit o parte din finanțarea necesară pentru reparații urgente, însă, ca urmare a fondurilor insuficiente, lucrările au fost oprite.

În 2021 parohia Bălcăuți a depus același proiect de finanțare în vederea finalizării reparațiilor urgente la biserica din localitate, care apare pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte ca fiind complet, însă sumele necesare nu au fost asigurate pana în prezent, iar anul acesta este programată sfințirea bisericii.

Având în vedere că Secretariatul de Stat pentru Culte reprezintă singura sursă de finanțare pentru unele parohii din România și cunoscând implicarea domnului Victor Opaschi în soluționarea problemelor cu care se confruntă enoriașii aparținând minorităților naționale, i-am adresat rugămintea de a-mi preciza care este stadiul proiectului depus de către parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Bălcăuți, județul Suceava.”, relatează deputatul Petrețchi.

Citește și: Omul pe care Nicolae Ciucă refuză să îl demită o comite din nou

În contextul în care se știe foarte bine atât în mediul politic, cât și în cel bisericesc, apropierea lui Victor Opaschi atât de fostul președinte Ion Iliescu, cât și de Rusia, reacția deputatului ucrainean, care a mai avut o ieșire publică împotriva lui Opaschi acum o lună, pare să fie contextualizată și de iminenta invazie a Rusiei în Ucraina. Rămâne de văzut dacă România își permite, printr-un membru al Guvernului, să oscileze între Rusia și Occident prin astfel de gesturi, precum cele ale lui Opaschi.

Reamintim că Victor Opaschi, 73 de ani, cel mai vechi secretar de stat din Guvernul României, pus în mandatul lui Victor Ponta, a organizat, la Academia Română, un eveniment aniversar în care a invocat împlinirea a 160 de ani de către instituția pe care o conducere – Secretariatul de Stat pentru Culte, continuatoarea Ministerului Cultelor.

În fapt, Victor Opaschi prezintă istoria Secretariatului de Stat pentru Culte doar așa cum îi convine și în momentul în care îi convine. În data de 10 februarie 2022, Opaschi a ținut neapărat să puncteze 160 de ani de la înființarea instituției, deși Secretariatul de Stat pentru Culte a fost înființat nu în anul 1862, ci în anul 1859, așa cum o susține chiar un document oficial semnat chiar de Victor Opaschi și disponibil AICI.

Nici Administrația Prezidențială, prezentă la eveniment prin consilierul Sergiu Nistor, nu a consultat o istorie oficială a instituției și a căzut în capcana de a oficializa sărbătorirea a 160 de ani de la înființarea Ministerului Cultelor.

Așa cum anunțam încă de vineri, Patriarhul Daniel a trimis un mesaj cu tâlc la adresa secretarului de stat pentru culte vinovat în timpul pandemiei de măsuri aberante în privința sistării vieții religioase din România. Mai mult, atât Patriarhul Daniel, cel mai important lider de cult din țară, cât și mulți dintre omologii săi au absentat de la eveniment.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.