Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Memorabila poveste de dragoste dintre un francez și o româncă

alexandru petria

Pe Claude Karnoouh îl știu de câțiva ani, de pe Facebook. Ne comentăm reciproc la postări și nu greșesc dacă spun că ne-am împrietenit. Francez cu studii la Sorbona, cunoaște în amănunt România. Și geografic, și social, și politic. Ce e mai haios- folosește în dialogurile scrise pe net o română pigmentată cu ardelenisme.

A trăit o groază de ani la noi, ca profesor invitat la Cluj și etnograf. Este un critic acerb al intelectualilor de dreapta, fiind atât de la stânga încât a reușit performanța, dacă e corectă informația furnizată de un prieten comun, să fie dat afară din Partidul Comunist Francez. Oricum, prin ceea ce întreprinde, se vede că-i pasă de cei pe care alții, cu nasul pe sus și entuziasmați de propriile eructații, îi numesc pulime sau ”mahala ineptă”- oamenii simpli.

Între volumele sale de antropologie, filosofia culturii și filosofie politică, romanul ”Autoportretul adolescentului îmbătrânind”, publicat recent la editura Adenium în traducerea lui Alex. Vlad, constituie o apariție insolită, dar care nu m-a mirat, fiindcă îi cunoșteam talentul de povestitor. E un story de dragoste, pe schema fluxului amintirilor, redactat la persoana a II-a. Tulburător. Pasionant. Striat de-o sexualitate răzbătând în filigran. O lectură care ține atenția în alertă. El- matur, francez, căsătorit, cu copii; ea- româncă, mult-mult mai tânără, fără obligații, cu socoteli egoiste în căpșor.

În 140 de pagini, Karnoouh certifică faptul că e un scriitor de forță, apt să contureze un univers personal. Dacă pornește sau nu de la biografie, de la iubirile care i-au traversat viața, de la atmosfera cunoscută a Clujului, e o chestiune secundară, importantă numai în ochii curioșilor. Se simte trăitul printre rânduri, nu valorizarea la mâna a doua a unor lecturi, pulsează viața. Vă invit să citiți cartea. Se găsește aici, în e-book.

”Autoportretul adolescentului îmbătrânind” este un roman dificil de uitat. Bine ai venit în rândul literaților, Claude Karnoouh!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.