Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Merită Cioloș președinția partidului?

www.europafm.ro
ciolos esca

Merită Cioloș locul de șef la PNL sau la USR? La prima vedere, putem spune că da. Dacă luăm în calcul doar procentele din sondaje pe care le are fostul premier, am putea spune că ar fi cea mai bună opțiune pentru unul din cele două partide. Dacian Cioloș a reușit cât timp a fost în fruntea guvernului să puncteze pe două dimensiuni: onestitate și modestie. După ce ani de zile, politicienii români ne-au obișnuit cu declarații arogante, cu populisme ieftine, cu discursuri sforăitoare, Cioloș a venit cu un discurs moderat, cu bunul simț al ”băiatului de la țară” . A reușit să transmită prin gesturile sale că acționează corect, în spiritul și litera legii. Cât timp a fost șeful guvernului, nu au fost suspiciuni de fraude, nimeni nu s-a gândit că s-ar putea încălca legea. A reușit să seteze un standard de corectitudine prin lansarea unui program de transparență în privința achizițiilor publice și a cheltuielilor făcute de instituțiile publice.

Funcția de președinte al unui partid politic presupune, însă, și alte calități. Capacitate politică, viziune, relații strânse cu activul de partid,o bună capacitate de comunicare, cunoașterea în profunzime a centrelor de putere din interiorul partidului și în special, trebuie să ai capacitatea  de a insufla activului de partid faptul că îi vei putea conduce spre victorie.

În istorie, au mai fost șefi de partide impuși, aduși din afara partidului doar pentru faptul că aveau o imagine publică bună. Primul a fost Stolojan. A reușit să țină PNL pe linia de plutire, dar când a fost vorba de o competiție, s-a retras în favoarea lui Băsescu. Dacă ne-am uita atent, Cioloș și Stolojan seamăna foarte bine. Amândoi aveau imaginea tehnocratului, specializat pe domeniu, amândoi comunicau puțin și la obiect.

În PDL a mai fost un exemplu, într-adevăr nu pe postul de președinte, ci pe un post de vicepreședinte. Cătălin Predoiu a fost adus din afara partidului și a fost impus ca vicepreședinte. S-a încălcat atunci statutul, s-a trecut peste reguli, pentru că era o situație excepțională. Și Predoiu avea imaginea tehnocratului, care se pricepe la domeniul lui. Dar..., tocmai pentru că a fost adus și impus nu a reușit să facă priză cu baza partidului. Încet s-a stins, a rămas premierul din umbră și fără o forță mare în interiorul partidului.

Acestea au fost niște exemple. Am putea spune că Cioloș ar putea fi varianta câștigătoare. Greu de crezut. Am văzut în campanie faptul că Cioloș are un simț politic extrem de redus. Disocierea lui de cei care îl susțineau a costat enorm. Faptul că nu s-a implicat în campanie a creat răni adânci în interiorul PNL. Primarii și activul de partid care făceau campanie s-au văzut trădați. Din punct de vedere politic, am văzut că Cioloș joacă la juniori și că nu poate face, încă, rechinilor din PSD.

Poate insufla Cioloș sentimentul de victorie pentru PNL sau USR? După această campanie, nu. Este încă prea devreme ca activiștii să creadă ca alegându-l pe fostul premier în fruntea partidului, acesta ar duce partidul spre victorie. Într-adevăr, Cioloș are o imagine bună în rândul acelui electorat care este dezamăgit de toată clasa politică. Nimeni nu poate garanta, însă, că peste 3 ani, la alegerile viitoare, acest electorat va vota doar pentru că Cioloș este în fruntea unui partid.

Poate fostul premier să coaguleze centre de putere din partid? În cazul USR, s-ar putea, pentru că este un partid nou, nu are încă o organizare stabilă, nu are lideri puternici. Aici, Cioloș ar putea reuși. În PNL, mult mai greu. Partidul este încă neomogenizat, nu s-a terminat cu adevărat fuziunea și există prea mulți centre de putere. Președinții de filiale sunt concentrați pentru a salva rețelele electorale  pe care le mai au, conștienți fiind de faptul că salvatorul nu există și nici nu va mai apărea acel lider politic ce va tracta partidul doar prin discursul său. Și vechii PDL-iști și vechii PNL-iști au fost obișnuiți să aibă liderii care câștigă alegerile. Fie că a fost Băsescu, fie că a fost Crin, și unii și alții așteptau de la aceștia totul. Băsescu și Crin aveau acea explozie în discurs care putea răsturna totul. Aveau o șmecherie care prindea la publicul românesc. Cioloș nu o are. Chiar dacă, din punct de vedere moral, Cioloș punctează mai bine, în alegeri câștigă întotdeauna discursul spumos și nu discursul de bun simț.

Și totuși, ce ar putea face Cioloș? Chiar dacă nu are încă toate calitățile pentru un lider de partid, fostul premier ar fi un plus de imagine pentru oricare din cele două partide. Să îl ai acum pe Cioloș ca și coordonatorul programelor de politici publice, ar fi un câștig enorm. Tehnocratul care vine cu cunoștințele sale ar fi cea mai bună soluție, mai ales când ambele partide duc lipsă de expertiză. De pe acest post, Cioloș ar putea să crească și din punct de vedere politic și ar putea fi oricând o nouă opțiune pentru un eventual mandat de premier. Ar fi un bun început și ar fi o soluție pentru toate părțile și pentru fostul premier care acum vrea să facă politică, și pentru partidul de opoziție care îi propune acest lucru, dar și pentru publicul care îl îndrăgește pe fostul premier.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.