Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mersul aplecat, cu mâinile lipite de corp, poate ascunde o afecțiune gravă

Radu Pop

Tremorul, însoțit de lentoarea mișcărilor, rigiditatea musculară, ce limitează efectuarea unor gesturi, pierderea echilibrului și de mersul aplecat, cu pași mărunți și mâinile lipite de corp, sunt manifestări care pot indica prezența unei afecțiuni severe, neurodegenerative, cum este boala Parkinson.

Riscul de apariție al bolii crește odată cu înaintarea în vârstă, afecțiunea având o evoluție progresivă, neuronii degradându-se treptat, cu un impact semnificativ asupra calității vieții pacientului. Din păcate, nu există un tratament care să vindece această boală, rolul terapiilor existente fiind acela de a încetini evoluția acesteia. Prin urmare, este recomandat ca pacientul să se prezinte la un consult de neurologie chiar de la primele semne ale bolii, în vederea diagnosticării corecte și inițierii unui tratament adecvat, în funcție de simptomatologie și de starea generală de sănătate a pacientului.

Nu există un test specific pentru diagnosticul bolii Parkinson, acesta fiind stabilit pe baza istoricului medical și a evaluării simptomatologiei. De asemenea, pentru un diagnostic de certitudine, medicul neurolog poate recomanda și efectuarea unor investigații imagistice: RMN, PET-CT, SPECT-CT, dar și teste de sânge și teste genetice, în vederea excluderii altor afecțiuni ce au manifestări asemănătoare.

Odată ce această afecțiune este diagnosticată, se va stabili și tratamentul, care va viza doar ameliorarea simptomelor, pentru a îmbunătăți cât mai mult calitatea vieții pacientului. La debut, tratamentul este medicamentos, contribuind astfel la ținerea sub control a simptomatologiei, însă ulterior, când boala evoluează și medicamentele nu mai sunt eficiente, medicul poate recomanda un implant cerebral pentru stimulare cerebrală profundă, printr-o intervenție de neurochirurgie. De asemenea, ca în orice boală degenerativă, recuperarea medicală are un rol important în îmbunătățirea calității vieții pacientului. Dacă tratamentul nu este inițiat imediat, boala avansează ajungându-se la complicații serioase în stadiile avansate, chiar amenințătoare de viață.

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni neurologice au acces la servicii medicale atât în regim de ambulatoriu, cât și de spitalizare continuă. De altfel, Departamentul de Neurologie din Spitalul Clinic SANADOR este singurul departament de profil din sistemul medical privat din București care are această posibilitate de spitalizare continuă. Serviciile medicale sunt asigurate de medici foarte bine pregătiți și cu multă experiență, cu ajutorul unor echipamente ultraperformante, de ultimă generație. Pentru recuperare medicală, pacienții cu boală Parkinson pot beneficia la Spitalul Clinic SANADOR de un program personalizat de medicină fizică și reabilitare, care poate include proceduri speciale – fizioterapie sau hidroterapie, cu scopul de a îmbunătăți mersul și postura, ajutând la creșterea mobilității și a flexibilității.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.