Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesaj din partea vicepreședintelui comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport cu ocazia zilei internaționale a tineretului: 'Trebuie sprijiniți'

Vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport, Camelia Gavrilă, a transmi un mesaj cu ocazia zilei Internaționale a Tineretului. Ea militează pentru sprijinul constant pe care tinerii trebuie să-l primescă.

„Generația tânără reprezintă, cu certitudine, o resursă prețioasă, un segment de vârstă care proiectează viitorul și evoluția unei țări, o categorie care are nevoie de suport, de dialog și implicare autentică în viața socială, economică și politică. În acest context, statele de pretutindeni sărbătoresc astăzi Ziua Internațională a Tineretului, data de 10 noiembrie fiind promovată drept oportunitate de a face cunoscute și auzite vocile, acțiunile și inițiativele tinerilor, precum și implicarea lor în adoptarea deciziilor importante la nivel național și global, care îi vizează, inevitabil, în mod direct.

Parlamentul European a sprijinit constant cooperarea strânsă dintre statele membre în ceea ce privește tineretul, iar UE și-a asumat un rol activ în elaborarea politicii pentru tineret, dezvoltându-se, treptat, numeroase proiecte, programe de finanțare și inițiative legislative cu rol semnificativ în susținerea tinerilor, a evoluției lor personale și profesionale, dintre care menționăm:

  • Strategia Europa 2020 – își propune reducerea abandonului școlar timpuriu și creșterea procentului persoanelor cu vârsta între 30-34 de ani care au absolvit o formă de învățământ terțiar;
  • Strategia UE pentru tineret 2019-2027 – are ca obiectiv principal conectarea tinerilor din Uniunea Europeană și din afara acesteia pentru a promova angajamentul voluntar, mobilitatea în scop educațional, solidaritatea și înțelegerea interculturală;
  • Programele Erasmus+ 2014-2020 și Erasmus 2021-2027 – până în prezent, Comisia a acordat 50 000 de permise de călătorie prin intermediul a trei runde de candidatură, care au atras cereri din partea a 275.000 de tineri;
  • Garanția pentru tineret – adoptată în 2013, aceasta reprezintă un angajament istoric pentru a garanta că tinerii primesc o ofertă de calitate pentru un loc de muncă, pentru formare sau studii complementare în termen de patru luni de la pierderea locului de muncă sau de la terminarea studiilor;
  • Corpul european de solidaritate – este o inițiativă lansată de Comisia Europeană în decembrie 2016, care le permite tinerilor cu vârsta între 18 și 30 de ani să desfășoare o activitate de voluntariat sau să lucreze în cadrul unor proiecte în țara lor de origine sau în alte țări. Un număr total de 72.000 de tineri s-au înregistrat până în prezent, iar 7.000 dintre aceștia sunt implicați în mod direct în activități de solidaritate;
  • Portalul european pentru tineret – reprezintă o pagină de internet destinată tinerilor din toată Europa, menită să-i ajute să se orienteze printre numeroasele oportunități pe care UE le oferă în diverse domenii de interes, precum voluntariatul, activitatea profesională, formarea, cultura, creativitatea și multe altele.

Raportându-ne la contextul național, trebuie să menționăm că România a realizat demersuri importante în dezvoltarea proiectelor și a politicilor destinate tineretului și studenților, prin strategii și programe educaționale, culturale, civice eficiente, interesante și atractive, cu efecte certe la nivelul implicării și al responsabilizării generației tinere.

Astfel, România este printre puținele țări de la nivelul Uniunii Europene care acordă facilități legislative ce susțin:

  • transport feroviar gratuit pentru studenți;
  • un pachet social atractiv pentru mulți dintre elevii României;
  • o legislație care susține proiectele de internship, stagiile de formare profesională;
  • un sistem motivant de burse studențești;
  • creșterea salariului minim pe economie;
  • cumularea burselor, programul „Prima casă”;
  • experiențe și inițiative antreprenoriale prin Programul Start-UP Nation România, toate acestea vizând educația, împlinirea profesională, oportunitățile de carieră destinate tinerilor din România.

Este necesar ca astfel de practici să fie multiplicate, susținute, acordându-se, în același timp, o atenție sporită asupra anumitor aspecte incomplet rezolvate – România are nevoie de o legislație modernizată, actualizată, care să vină în sprijinul politicilor de tineret; se impune, totodată dezvoltarea programelor privind inserția pe piața muncii și a corelării curriculei din învățământ, indiferent de nivel, cu cerințele angajatorilor. Mai mult, tinerii trebuie să fie încurajați (implicit prin suportul legislativ) să se constituie în organizații, asociații de tineret/studențești, federații și să participe la viața socială și politică, dar și la diferite concursuri de proiecte, la nivel local sau național, valorificând diferite oportunități și linii de finanțare.

La nivelul comunității ieșene, orașul nostru reprezintă un veritabil „spațiu al tinerilor”, un prestigios centru universitar, care prin inteligență, energia și inventivitatea, energia acestora devine un pol dinamic și efervescent de evoluție modernă. Tinerii ieșeni trebuie susținuți în permanență de liderii administrației locale și județene prin proiecte și facilități care să răspundă nevoilor resimțite în viața cotidiană. Astfel, ideile lor inovative pot prinde contur și pot fi transpuse, cu ajutor din partea autorităților, în realități și evenimente care să pună comunitatea în valoare.

În perspectivă filosofică, amintim că, dincolo de latura sa socială, de aspectele pragmatice, realiste, tinerețea este înțeleasă, din timpuri străvechi, la nivel simbolic, drept o sursă inepuizabilă de frumusețe. Aceasta inspiră și împlinește artiștii, este un izvor de adevărată vitalitate, dar și o vârstă a marilor visuri și speranțe, care, în sens metaforic, se opune miraculos trecerii nesfârșite a timpului... Și, pentru că aspirațiile mitice de a dobândi „tinerețe fără de bătrânețe”, de a ne depăși condiția umană limitată, efemeră, recuperând starea originară, rămân neschimbate, trebuie să prețuim fiecare etapă a existenței, dincolo de ani și vârste. În esență, „Tinerețea este vârsta fericirii, pentru că are capacitatea de a vedea frumusețea lucrurilor. Oricine își păstrează această abilitate nu va îmbătrâni niciodată.” (Franz Kafka)”, arată deputatul PSD de Iași și vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport, prof. dr. Camelia Gavrilă.

Citeste si: FOTO-VIDEO Rusia trimite armament greu și oficial aproape 2.000 de soldați în Nagorno-Karabakh: rolul Kremlinului în zonă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.