Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesajul de ultimă oră al lui Barroso pentru liderii din Europa Centrală şi de Est

barroso

Liderii statelor din Europa Centrală şi de Est trebuie să demonstreze că sunt europeni de primă clasă, iar acest lucru înseamnă cooperare şi solidaritate, a afirmat fostul preşedinte al Comisiei Europene José Manuel Barroso, care a amintit că toate ţările membre ale Uniunii Europene au în egală măsură drepturi, dar şi obligaţii.

"Datorită globalizării din ziua de azi, avem acest pericol ca anumiţi politicieni să exporte acest sentiment xenofob, câteodată rasist, iar câteodată naţionalist. Sper că acei ce sunt oameni oneşti, pentru care preceptele democraţiei sunt importante, să nu se dea bătuţi în faţa acestor oameni, ci să explice care este miza, pentru că majoritatea populaţiei nu vrea aceste poziţii extremiste, sunt sigur, şi asta trebuie să facem. Deci este delicat, şi am zis deja unor prieteni din ţări din Europa Centrală şi de Est că este important ca liderii acestei regiuni să arate că sunt europeni de primă clasă în toate privinţele, iar a fi european de primă clasă înseamnă să cooperezi, să arăţi solidaritate şi să nu te pui într-o poziţie excepţională. Toţi avem drepturi ca membri ai Uniunii Europene, dar avem şi datorii", a declarat Barroso într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Timişoara. Fostul şef al executivului comunitar a subliniat că Uniunea Europeană cu 28 de membri este o realizare istorică. "Cred că este una din cele mai mari realizări vreodată în istoria Europei şi în istoria relaţiilor internaţionale faptul că Uniunea Europeană a putut să meargă de la cei şase membri iniţiali până la 28 în prezent. Comisia mea a fost prima comisie a Europei extinse, iar bunul meu prieten Dacian Cioloş, actualmente prim-ministrul României, a fost unul din colegii mei în acea comisie", a spus Barroso.

El a vorbit şi despre poziţia dură a unor lideri politici care consideră că UE ar trebui să fie formată numai din ţările bogate ale Europei: "Sunt anumiţi oameni în Bruxelles şi în ceea ce numesc împrejurimile Bruxelles-ului care nu sunt confortabili cu Uniunea Europeană extinsă, ei cred că Uniunea Europeană ar trebui să fie doar miezul dur format din cele mai bogate ţări şi spun ţărilor care nu sunt aşa mari sau aşa bogate că nu ar fi trebuit să devină membre. Aşadar, ce sper acum este ca noile state membre să arate că acest lucru nu e adevărat, că aceştia nu au dreptate, iar asta e foarte important", anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.