Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mișcare strategică a Rusiei în Siria. Armata siriană va fi dotată cu baterii antiaeriene de tip S-300 și va fi capabilă să respingă atacurile Israelului

s-400 rachete

Rusia a anunţat luni că întăreşte apărarea antiaeriană a aliatului său sirian, în urma distrugerii din greşeală a unui avion rus, provocată, potrivit Kremlinului, de actele ”premeditate” ale Israeului, cu riscul de a agrava criza cu israelienii, relatează AFP preluat de news.ro

Atacul de la Ahwaz a fost finanțat de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, acuză liderul spiritual iranian Ali Khamenei

La o săptămână de la distrugerea din greşeală a unui Iliuşin-20 (Il-20) aparţinând armatei ruse deasupra Mării Mediterane de către apărarea antiaerienă siriană, soldată cu 15 morţi, Kremlinul şi-a înăsprit discursul faţă de Israel, ale cărui avioane, care efectuau atunci atacuri aeriene asupra unor obiective în nord-vestul Siriei, sunt acuzate că au provocat tirul care a atins avionul rus.

Într-o convorbire la telefon, joi, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, preşedintele rus Vladimir Putin a respins dezminţirile prezentate de către armata israeliană, care l-a trimis la Moscova, joi, pe şeful Statului săiu Major să se explice.

Potrivit lui Putin, a anunţat Kremlinul, ”exact acţiunile armatei israeliene sunt principala cauză a tragediei”.

Consolidarea capacităţilor apărării regimului lui Bashar al-Assad, anunţată cu câteva ore mai devreme de către ministrul Apărării Serghei Şoigu ”vizează înaintea de orice să evite orice ameninţare potenţială la adresa vieţii militarilor ruşi”, a anunţat aceeaşi sursă.

În două săptămâni, armata siriană va primi baterii antiaeriene de tip S-300, a cărei livrare, decisă în 2010, întârzia din cauza opoziţiei Israelului, cu care Rusia întreţinea bune relaţii.

Aceste sisteme ”sunt capabile să intercepteze aparate pe o distanţă de peste 250 de kilometri şi pot lovi în acelaşi timp mai multe ţinte în aer”, a insistat Serghei Şoigu.

În prezent, sistemele de tip S-300 operate de ruşi sunt desfăşurate în jurul bazei navale ruse de la Tartus, iar sisteme de tip S-400 - mai moderne - sunt desfăşurate la baza aeriană de la Hmeinim (vest).

De asemenea, ”navigarea prin satelit, radarele de bord şi sistemele de comunicaţie ale avioanelor militare care atacă ţinte pe teritoriul sirian vor fi neutralizate prin bruiaj electronic în zone adiacente Siriei şi Mării Mediterane”, a anunţat Şoigu.

”Suntem convinşi că implementarea acestor măsuri va răci capatele fiebinţi şi va împiedica fapte necugetate care constituie o ameninţare la adresa militarilor noştri”, a avertizat ministrul rus. ”În caz contrar, vom reacţiona în mod adecvat”, a adăugat el.

Potrivit unei surse occidentale, însă, ”mesajul ruşilor nu pare să se adreseze coaliţiei” internaţionale, care operează mai degrabă în estul Siriei.

Aceste tensiuni relevă felul în care războiul sirian a devenit tot mai complex de când a izbucnit în 2011, implicând de-acum numeroase puteri cu interese uneori contrare, de la occidentali la iranieni şi trecând prin Turcia.

Moscova reproşează Israelului, ale cărui rachete vizau atunci depozite de muniţie în provincia siriană Latakia (nord-vest), faptul că nu a avertizat-o decât cu un minut înaintea atacurilor aeriene şi-i acuză pe piloţii israelieni că au folosit Iliuşinul-20 drept ”scut” contra rachetelor siriene.

Armata israeliană a dat asigurări, duminică, cu privire la faptul că avioanele sale ”nu s-au ascuns în spatele vreunui aparat şi (...) se aflau în spaţiul (aerian) israelian în momentul în care a fost doborât avionul rus”.

”Potrivit informaţiilor experţilor noştri militari, actele premeditate ale piloţilor israelieni sunt de vină, ceea ce nu poate decât să prejudicieze relaţiile” cu Israelul, a declarat, cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a subliniat, însă, că livrările de sisteme de tip S-300 nu sunt ”îndreptate contra vreunei ţări terţe, ci (sunt) menite să apere militarii” ruşi.

Armata rusă intervine în Siria din septembrie 2015, în susţinerea regimului al-Assad, ceea ce i-a permis acestuia din urmă să reia controlul unei mari părţi a teritoriului sirian.

Distrugerea Iliuşinului-20 rus constituie cea mai gravă sincopă a mecanismului de ”deconflictualizare” implemenat între Israel şi Rusia în 2015 cu scopul de a evita acroşaje între armatele rusă şi israeliană în Siria.

În încercarea de a demina criza, şeful Statul Major al Forţelor aeriene israeliene s-a dus personal la Moscova pentru a prezenta elemente care să disculpe ţara sa.

Israelul şi-a multiplicat bombardamentele în Siria contra unor poziţii guvernamentale, convoaie cu armament destinate în opinia sa mişcării şiite libaneze Hezbollah şi şi şi-a intensificat în ultimele luni ţintele iraniene. Israelul se află în continuare, teoretic, în război cu Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.