Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mișcări importante în Armată: peste 580 de milioane de EURO, fără TVA, pentru avioane F-16 și modernizarea forțelor aeriene

Inquam Photos / Octav Ganea
F16 avion Inquam Photos

Ministerul Apărării a cerut Parlamentului aprobarea pentru modernizarea Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii folosită de Forțele Aeriene Naționale și de aliații din NATO, valoarea estimată a contractului fiind de 304 milioane de EURO, fără TVA. De la Câmpia Turzii pleacă misiuni de apărare sau ofensive efectuate cu avioane multirol. Ministerul Apărării susține, în scrisoarea trimisă Parlamentului, că la Baza Aeriana 71 „cea mai mare parte a facilitatilor existente sunt subdimensionate” și că modernizarea este „imperios necesară”. „Gama de misiuni care este incredintata unitatii (...) impun cu necesitate dezvoltarea infrastructuriii existente in vederea asigurarii conditiilor minimale pentru desfasurarea in siguranta a acelor misiuni”, se mai arată în scrisoare.

În paralel, Ministerul Apărării mai propune Guvernului de această dată să adopte o lege pentru a cumpăra 5 noi avioane F-16 din Portugalia, împreună cu un pachet american de modernizare a celor 16 avioane F-16 aflate deja în flota aeriană a României. În legea pentru continuarea programului „Avion multirol al Fortelor Aeriene' se arată că securitatea României este asigurata de avioane MIG-21 LanceR si F-16 dar continuarea folosirii MIG-urilor „este o solutie pe termen scurt” si „singura solutie fezabila” este achizitia din Portugalia de 5 noi avioane F-16, plus modernizarea celor 12 aflate in Romania in raport cu noile cerinte existente NATO, „solutia” fiind aprobata in sedinta CSAT din 15.05.2019. Parlamentul a aprobat deja initierea proceduri de atribuire a contractelor in sedinta comuna a BPR din 03.07.2019. Astfel, valorile estimate ale contractelor sunt de 130 milioane EURO fara TVA pentru cumpararea celor 5 noi avioane F-16 și alte 150 de milioane de EURO fara TVA pentru pachetul de modernizare oferit de SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.