Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Microbiologistul francez Didier Raoult a primit o mustrare din partea colegilor săi de breaslă

www.radiofr.fr
didier raoult

Controversatul profesor francez Didier Raoult a fost sancţionat vineri de colegii lui de breaslă cu o mustrare oficială pentru încălcarea deontologiei medicale atunci când a promovat utilizarea Hidroxiclorochinei împotriva COVID-19, în pofida absenţei unui efect dovedit al acestui tratament, informează AFP.

De la sfârşitul anului 2020, profesorul Raoult, un specialist în boli infecţioase, care locuieşte în Marsilia şi are vârsta de 69 de ani, era vizat de două plângeri depuse de Ordinul medicilor din Bouches-du-Rhone (departament din sudul Franţei, n.r.), unde îşi exercita profesia, şi de Consiliul Naţional al Ordinului Medicilor din Franţa (CNOM).

Colegii de breaslă ai profesorului Raoult i-au reproşat acestuia că a promovat utilizarea Hidroxiclorochinei în tratamentul anti-COVID-19, "fără date ştiinţifice confirmate", fapt care se înrudeşte cu "şarlatania", au afirmat reprezentanţii acuzării în timpul unei audieri care a avut loc pe 5 noiembrie în oraşul Bordeaux.

Camera Disciplinară a Ordinului medicilor din Nouvelle-Aquitaine (regiune din sud-vestul Franţei, n.r.), unde acea audiere a fost transferată, nu a publicat motivaţia oficială a deciziei sale, care urmează să fie redactată de o echipă de avocaţi. Sancţiunea acordată - mustrare oficială - este a doua ca importanţă, după avertismentul simplu, iar decizia ar fi putut să meargă până la interdicţia de exercitare a profesiei de medic.

"Ne aşteptam la această decizie, întrucât ar fi fost dificil să se pronunţe o interdicţie, ţinând cont de faptul că profesorul Raoult nu îşi mai exercită profesia", a declarat Philippe Carlini, avocatul Ordinului medicilor, care va primi motivaţia Camerei Disciplinare abia "la începutul săptămânii viitoare". Consiliul Ordinului medicilor din Bouches-du-Rhone, regiunea franceză în care a lucrat Didier Raoult, urmează să se reunească în cursul zilei de luni pentru a analiza această sancţiune.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt de la Institutul spitalului universitar Mediterranee Infection (IHU), condus de profesorul Raoult, nu a dorit să facă declaraţii pe această temă.

Profesorul francez a fost acuzat şi că şi-a asumat "riscuri nesăbuite" atunci când a îngrijit pacienţi cu COVID-19 folosind acel tratament "neaprobat de către ştiinţa medicală", au adăugat reprezentanţii acuzării în timpul audierii care a avut loc la Bordeaux, potrivit Agerpres.ro.

Prezent la începutul lunii noiembrie în faţa Camerei Disciplinare a Ordinului Medicilor din Franţa, "din respect faţă de această instituţie", profesorul Raoult, care s-a pensionat pe 31 august din funcţia de profesor universitar cu drept de practică în spitale, a declarat că nu se simte îngrijorat din cauza unor eventuale sancţiuni.

"Medicii sunt cei care se plâng de noi, nu pacienţii", a declarat Didier Raoult în faţa avocatului acuzării, precizând că a primit "peste 600.000 de pacienţi" la IHU în timpul crizei sanitare, "fără nicio plângere" din partea lor.

Pe lângă această procedură disciplinară, profesorul Raoult este vizat, alături de IHU, pe care l-a înfiinţat în 2011, de mai multe alte anchete privind condiţiile în care institutul său din Marsilia a realizat studii despre COVID-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.