Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Migranții de la granița finlandeză, noua resursă de 'carne de tun' a Kremlinului (BBC)

quora.com
Karelia Finlanda Rusia

Rusia încearcă să recruteze migranți străini, reținuți într-o recentă operațiune la granița cu Finlanda, pentru războiul său din Ucraina.

BBC a văzut dovezi ale mai multor cazuri în care străini au fost duși de urgență într-o tabără militară de la granița cu Ucraina, la câteva zile după ce au fost ridicați pentru încălcarea legilor privind imigrația.

Practica de a constrânge oamenii din centrele de detenție înainte de deportare să semneze contracte pentru serviciul militar în Ucraina nu este nouă, dar cifrele au crescut odată cu sosirea migranților străini la granița de 1.340 km (833 de mile) a Rusiei cu Finlanda.

Finlanda și-a închis temporar toate cele opt puncte de trecere a graniței rusești, acuzând Moscova că a canalizat migranții și solicitanții de azil acolo, ca parte a unei campanii de destabilizare, după ce guvernul de la Helsinki a aderat la NATO la începutul acestui an.

Analiza ședințelor din Karelia, una dintre cele trei regiuni rusești de la granița cu Finlanda, a arătat că în ultimele trei săptămâni, 236 de persoane au fost arestate pentru că au stat în Rusia fără vize valabile, destinate deportarii. Imaginea a fost similară în celelalte două regiuni de graniță, Leningrad și Murmansk.

Printre cei care s-au prezentat în instanța din Karelia s-a numărat și un bărbat somalez în vârstă de 40 de ani, care a fost arestat la mijlocul lunii noiembrie, condamnat la o amendă de 2.000 de ruble (17 lire sterline; 20 de euro) și reținut în așteptarea deportării - o procedură standard pentru oricine fără o persoană adecvată. Visa.

Awad și alți cel puțin o duzină de deținuți deținuți în centrul de pre-deportare din Petrozavodsk, capitala Kareliei, au fost abordați de reprezentanții militari la scurt timp după arestare și li sa oferit „un loc de muncă pentru stat”. Li s-a promis un salariu bun, îngrijiri medicale și permisiunea de a rămâne în Rusia după încheierea unui contract de un an cu armata.

Ajunsese în Rusia la jumătatea lunii iulie și plecase în Belarusul vecin, încercând luni de zile să intre în Polonia. Până la începutul lunii noiembrie, el a spus că grupurile de chat pe internet populare printre solicitanții de azil erau pline de știri că granița Rusiei cu Finlanda a devenit mai accesibilă.

Un număr fără precedent de migranți a început să apară la granița Finlandei și să solicite statutul de refugiat.

Autoritățile finlandeze au acuzat Rusia că a încurajat afluxul și că a abandonat controalele obișnuite ale vizelor pentru călătorii care intră în zona de frontieră.

Aceștia au evidențiat distribuția organizată a bicicletelor, majoritatea nou-nouțe, pe care migranții le foloseau pentru a acoperi ultima porțiune a zonei de frontieră rusă, ocolind interdicția Rusiei de a se apropia pe jos de punctele sale de frontieră.

Ultimul punct de trecere a frontierei Finlandei de la Raja-Jooseppi s-a închis pe 29 noiembrie, deși autoritățile din Helsinki plănuiau să redeschidă granița la sfârșitul acestei luni. Cei care sosesc pe calea aerului sau pe mare mai pot solicita azil.

Awad a declarat pentru BBC că a angajat un taxi pe 14 noiembrie și, împreună cu un alt migrant somalez, a fost condus timp de câteva ore de la Sankt Petersburg la Lakhdenpokhya, un oraș din Karelia la 30 km de granița finlandeză.

Acţionau pe cont propriu şi nimeni nu-i ajutase, a susţinut el.

Cazul lui era tipic. Viza de o lună îi expirase în august și când taxiul a fost oprit de poliție pentru un control, a fost arestat. Awad și alte o duzină de persoane au fost condamnate a doua zi și mutate în centrul de detenție.

Grupurile pentru drepturile omului spun că străinii care folosesc Rusia ca punct de tranzit în călătoria lor către vest își depășesc în mod obișnuit vizele pe termen scurt în timp ce încearcă să treacă granițele cu țările UE.

Deci, când poliția a început să-i aresteze pe cei care nu aveau vize rusești valabile la mijlocul lunii noiembrie, a marcat o schimbare în abordarea Rusiei față de migranții la granița finlandeză.

Documentele care ofereau un loc de muncă, care au fost prezentate de oficiali somalezilor și altora, erau în limba rusă, pe care niciunul din grup nu putea înțelege. El și alții au presupus că li se va oferi muncă legată de armată în interiorul Rusiei, a spus el.

"Nu ni s-au dat documentele contractului și nici nu ni s-au arătat corect. Am întrebat [care vor fi locurile de muncă], dar ne-au spus că este simplu și bun", a spus el pentru BBC.

Temându-se deportarea în Somalia, unde a spus că viața lui a fost amenințată de mai multe ori de militanții al-Shabab, el a semnat oferta, alături de alți cinci somalezi, cinci bărbați din țări arabe și un cetățean cubanez. Au fost urcați într-un autobuz și conduși spre sud.

BBC a cerut Ministerului de Interne al Rusiei din Karelia informații despre câți alți deținuți au fost eliberați din astfel de centre de detenție, dar până acum nu a primit niciun răspuns.

De asemenea, am confirmat identitatea unui alt bărbat din grup, al cărui nume se potrivea cu evidențele judecătorești din Karelia.

Separat, un irakian care a fostat și în apropierea graniței Finlandei le-a spus activiștilor pentru drepturile omului că și el este presat să semneze un contract cu armată ca o arestare a unui ordinul de deportare.

El a spus că viața lui era în mare pericol dacă se întoarce în Irak. Nu se știe dacă a fost de acord să semneze.

La începutul acestei săptămâni, Radio Kulmiye din Somalia a intervievat un reprezentant anonim al comunității somale din Belarus, care a spus că cel puțin 60 de cetățeni somalezi sunt ținuți în centru de detenție ruse și sunt abordați de recrutori militari.

Potrivit acestuia, cel puțin opt bărbați fuseseră de acord să semneze un contract cu armata rusă.

Awad a declaration for BBC că călătoria sa cu autobuzul s-a încheiat la granită cu Ucraina, într-o tabară militară noroioasă, făcută din corturi mari.

Atunci grupul și-a dat seama că sunt trimiși la luptă, el a spus: "Ni s-a spus un an de contract cu pregătire și opțiuni cu salariu și grijă bună, dar fără granițe și război cu Ucraina. Tot ce nu s-a spus a fost o minciună”.

BBC a abordat din nou Ministerul de Interne al Rusiei pentru a comenta acuzațiile potrivite deținuților străini li se oferă contract cu armata în schimbul eliberării lor.

Străinii au cerut la acel moment ca contractele lor să fie anulate. Awad a spus că oficialii din lagăr i-au amenințat cu pedepse lungi cu închisoarea pentru încălcarea legilor militare, dar ulterior s-au retras, spunând că ofertele de muncă vor fi anulate și că procedurile de deportare vor fi reluate.

Patru bărbați din grupul primiseră scrisori care confirmă acest lucru, a spus el. BBC nu a văzut acele scrisori.

Deocamdată, ei rămân în tabăra militară. Awad a spus că i s-a spus că o „ședință video cu o instanță” va avea loc în curând, dar nu a putut oferi detalii despre ce va fi audierea.

El este ferm că a fost păcălit să se găsească în armata rusă, deși singura sa apără este că nu a înțeles pe deplin oferta care i-a fost făcută.

„Am spus nu, pentru că nu știu ce am semnat și nu este scris în limba mea”, a spus el. „Sunt un solicitant de azil, nu un soldat”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.