Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Țurcanu, europarlamentar PNL: Parlamentul European a decis! Fără `Alimente pentru est` de calitate inferioară. Dublul standard va fi sancționat!

Food Navigator
europa est austria italia ungaria romania bosnia polonia slovacia

Un cutremur de proporții pentru industria alimentară și nu numai. Membrii Parlamentului European au adoptat  raportul care cuprinde o serie de măsuri ce rezolva problema diferențelor de calitate dintre produsele vândute sub aceeași marcă și ambalaje în diferite țări ale UE. Deputații europeni au adoptat Raportul privind produsele de calitate duală cu majoritate de voturi.

Diferitele teste și studii efectuate în mai multe state membre ale UE, în special în Europa Centrală și de Est, au demonstrat că produsele publicate și vândute sub aceeași marcă și ambalajul aparent identic diferă, de fapt, în compoziție și ingrediente, în detrimentul consumatorilor. Astfel de diferențe s-au constatat nu numai în produsele alimentare, cum ar fi crochetele de pește, supa instant, cafeaua și băuturile răcoritoare, dar adesea și produsele nealimentare, inclusiv detergenții, cosmeticele, articolele de toaletă și produsele destinate copiilor.

Vești IMENSE pentru BUGETARI! De ce vor beneficia de la 1 ianuarie 2019

Mihai Țurcanu, europarlamentar PNL, este unul dintre raportorii care s-au ocupat de acest dosar important pentru România și restul țărilor din Estul Europei. "Am depus câteva amendamente cu substanță pentru acest raport. Unele dintre ele au fost puse în pagină împreună cu reprezentanți ai asociațiilor de consumatori  și producători din România. Discriminarea consumatorilor este inacceptabilă. Dacă o firmă vinde un produs în întreaga UE, dar cu compoziții care diferă între țări, nu trebuie să eticheteze și să o marcheze într-un mod aparent identic, deoarece acest lucru poate induce în eroare consumatorii." A declarat acesta joi, în plenul Parlamentului de la Strasbourg.

O nouă metodologie comună de testare elaborată de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene pentru compararea calității produselor alimentare în UE este una dintre soluțiile reprezentaților europeni.

"Până acum fiecare stat membru evalua calitatea conform unor standarde diferite. Dar când avem o metodologie unificată de testare, o putem aplica pretutindeni. Aceasta este cheia pentru a avea aceeași compoziție pentru produsele de marcă din fiecare stat membru . ", Mihai Țurcanu, PNL

Jean Claude Juncker, 'show' la summitul de la Cotroceni: 'Când se vorbeşte despre statul de drept, există mereu strănuturi în sală'

"Am reușit să ne aducem aportul pentru a crea o legislație coerentă. Împreună cu asociațiile de profil din România, am creat un amendament prin care solicităm să fie create de urgență capacități și mecanisme la nivelul UE, în cadrul unei unități specializate de monitorizare și supraveghere care să facă parte dintr-un organism existent la nivelul UE [JRC, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) sau altele], cât mai puțin birocratice, pentru a monitoriza consecvența compoziției și a proporțiilor ingredientelor utilizate în produsele alimentare de aceeași marcă și cu același ambalaj, și pentru a evalua analizele de laborator comparate în vederea identificării acestor practici comerciale neloiale în comercializarea produselor alimentare." spune Mihai Țurcanu.

Grupul PPE  din Parlamentul European sprijină, de asemenea, un proiect pilot de investigare a mai multor categorii de produse de consum, deoarece este esențial să se coopereze între autoritățile naționale de reglementare, dar și între organizațiile de consumatori.

Recomandările incluse în această rezoluție au fost aprobate cu 464 voturi pentru, 69 împotrivă și 17 abțineri. Noua propunere legislativă de modificare a Directivei privind practicile comerciale neloiale (raportorul Daniel Dalton (ECR, UK) va fi supusă la vot în cadrul Comitetului pentru piața internă și protecția consumatorilor în noiembrie.

În România există un singur standard- excelent.

Autorităţile române au descoperit anul trecut doar un singur produs neconform – miere importată din Franţa, care depăşea cu 50% limita normală a unui coeficient enzimatic, fără a fi periculoasa pentru consum.

Acesta a fost rezultatul verificării standardelor duble. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Ruruale a prelevat în acest sens 175 de probe de produse din carne, peşte, lactate, fructe-legume, miere şi pastă de roşii, produse provenite din comerţul intra­comunitar, de la 11 hipermarketuri din ţară.

Însă la noi comparaţia nu s-a făcut ca în restul ţărilor, pentru că, nu aveam competenţa legală – după cum zicea ministrul Agriculturii – Petre Daea.

Alte state estice, respectiv Ungaria, Cehia, Slovenia, Croaţia, au reuşit să compare produsele respective fără această competenţa legală care lipsea României şi să publice studii comparative ale produselor vândute în est faţă de vest.

11.300 de euro pentru a concluziona că produsele din comerțul intracomunitar sunt sigure pentru consumatori

Analizele de laborator efectuate de către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară în cadrul analizei realizată sub coordonarea ministerului Agriculturii în scandalul posibilului dublu standard al produselor alimentare comercializate în ţările din vestul şi respectiv estul Europei au costat aproximativ 5.100 de euro. La această sumă se adaugă și analizele efectuate la legume şi fructe și rezultă că Ministerul a plătit peste 11.300 de euro pentru a concluziona că produsele din comerţul intracomunitar vândute în ţara noastră sunt sigure pentru consumatori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.