Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prieteni în trecut, Mihail Neamțu îl face praf și pulbere pe preotul Visarion Alexa: ‘Nu pare să fie un caz izolat. Vorbim despre o dualitate sistemică!’

visarion alexa si mihail neamtu

Teologul Mihail Neamțu, prieten în trecut cu preotul Visarion Alexa, se arată șocat de ultimele informații apărute în spațiul public referitoare la ancheta privind un eventual abuz sexual comis de îndrăgitul părinte bucureștean. Neamțu crede că acest „caz” nu pare să fie unul „izolat”, ba chiar mai mult: „discutăm despre o instalare într-o dualitate profundă, sistemică”.

„Nu mai e nimic de zis în lumina revelațiilor produse de aceste documente probabil venite direct din Poliția Capitalei (n. r.: face referire la stenogramele publicate de postul RTV, pe surse), documente care atestă existența unor relații neprincipiale, unor relații chiar abuzive între un preot și o credincioasă. Nu e nimic de spus în apărarea acestor practici, nici de adăugat. Ar fi de adăugat faptul că acest caz nu pare să fie unul izolat, nu pare să fi fost un incident singular, o alunecare, cum știm că se vorbește în literatura patristică despre căderile omului care se luptă din punct de vedere spiritual pentru o conexiune permanentă cu Dumnezeu. Se întâmplă ca oamenii bisericii, oamenii lui Dumnezeu, să aibă căderi. Se pare că discutăm despre o instalare într-o dualitate profundă, care din punctul meu de vedere păcătuiește prin sacralizarea abuzului.

Una este să cazi atunci când pur și simplu rătăcești și intri într-o relație consensuală și alta este să abuzezi de poziția ta de duhovnic sau de preot într-o importantă biserică a Capitalei. Să te folosești inclusiv de poziția de realizator TV și să lași aceste gesturi inacceptabile să pătrundă între duhovnic și penitent...

Sânt un om care sunt extrem de mișcat și întristat de cele pe care le-am aflat, în condițiile în care am mărturisit și voi mărturisi: da, am primit de la acest prieten al meu – așa l-am socotit – sfaturi bune. (...) E tragic când, repet, nu vorbim de o alunecare, despre un accident biografic, ci vorbim despre aș spune o dualitate sistemică, despre o instalare într-un stil de viață care evident manipulează!

Îmi pare nespus de rău și consider că pe lângă aspectul juridic, care o să fie dus la bun sfârșit de autoritățile statului, pe lângă aspectul penal, care cu siguranță se va limpezi, există aspectul canonic, despre care o să vorbească ierarhii Bisericii Ortodoxe. Există pe urmă aspectul spiritual.

Da, cred că omul Visarion Alxa are o șansă de reabilitare, ca noi toți. Fiind și un om tânăr poți să începi o pocăință radicală, care să te ducă pe drumul cel bun și cu siguranță e singura cale pentru un fost mare lider al ortodoxiei românești.

Nu cred că este în regulă să discutăm mereu și mereu de iertarea celui care a agresat, ci să vorbim despre recupearae persoanelor care s-au simțit abuzate. Cred că femeile acestea au căderea să ceară ca aceste practici de abuz să nu mai existe. Cred că abuzurile de acest fel sunt inacceptabile într-o instituție publică. Șantajul sexual e inacceptabil la locul de muncă (...). Cu atât mai mult în biserică!

Repet: nu în postura de laic sau cea de civil au avut loc aceste abuzuri, relația aceasta asimetrică și nonconsensuală a fost angajată de Visarion Alexa cu straiele preoțești pe el. Ori lucrul acesta este extrem de grav și din punctul meu de vedere nu poate fi tolerat, încurajat, acceptat.

Deși doresc recuperarea sufletească și pocăința omului Visarion Alexa, cred că suntem în fața unei mari răscruci și că o despărțire  de asemenea practici, din punct de vedere instituțional, personal și legal este obligatorie. (...) Ceea ce spun e un gând din perspectiva celui care a fost apropiat de Visarion Alexa, pe care l-am văzut cu mare dragoste ca pe un preot deschis. Din păcate, o spun cu regret, dezamăgirea este cumplită, adâncă și într-un sens ireversibilă.

Instalarea într-un sistem de relații care exploatează și abuzează, această instalare sistemică este absolut nefastă. Creștinismul nu are decât de pierdut prin tolerarea unor asemenea practici.

Cred că este loc de pocăință și în privința lui Visarion Alexa și în privința altor oameni. Dar nu cred că este loc de păstorire, de sfătuire, nu este loc de duhovnicie când asemenea comportamente sunt evident documentate amplu.

Dacă noi greșim, dacă eu greșesc, dacă victimele care spun că au fost abuzate greșesc să vorbească cel care știe mai multe decât noi toți. E timpul ca noi să vorbim și să vorbească părintele Visarion Alexa. Până când el va vorbi, eu am să tac: și aici se încheie transmisiunea mea. Aici se încheie o filă înscrisă cu lacrimi din viața unei comunități admirabile”, a spus Mihail Neamțu, într-o filmare pe pagina sa de Facebook.

Context

Vă reamintim că preotul Visarion Alexa se află sub control judiciar pentru 60 de zile, însă a contestat decizia judecătorilor. Inițial el a fost reţinut după ce a fost acuzat de agresiune sexuală. Avocata lui Alexa Visarion, Mariana Mihai, a afirmat că a existat o relaţie de prietenie între preot şi femeia respectivă. Activitatea polițiștilor a beneficiat în acest caz de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Ce spune procurorul

Potrivit anchetorilor, Visarion Alexa ar fi agresat-o sexual pe femeia în vârstă de 37 ani după spovedire, profitând de imposibilitatea acesteia de a se apără. „Se efectuează cercetări cu privire la fapta unei persoane care la data de 23.04.2022, în jurul orelor 16:00, prin constrângere și profitând de imposibilitatea victimei de a se apăra, după ce a procedat la spovedirea acesteia şi în timp ce se aflau în altarul de vară din curtea unei biserici din Bucureşti, a agresat-o sexual pe persoana vătămată prin aceea că a mângâiat-o pe fese, a sărutat-o în urechea dreaptă, i-a pus mâna pe sâni pe deasupra şi pe sub bluză, a introdus mana în zona vaginului şi a atins-o şi mangâiat-o pe aceasta, după care a prins cu putere mâinile persoanei vătămate, le-a îndreptat în zona penisului și a început să le frece de penis pe deasupra hainei preoțești, fapta ce întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de Agresiune sexuală”, au transmis reprezentanții Parchetului de pe lângă judecătoria Sector 6.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.