Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de columbieni, forţaţi de grupări armate să-şi părăsească locuinţele

operationworld.com
Columbia

Mii de columbieni au fost forţaţi de grupări armate să-şi părăsească locuinţele din zona litoralului pacific în acest an, în ciuda acordului de pace care a pus capăt unei jumătăţi de secol de război civil, a denunţat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), transmite Reuters. Guvernul de la Bogota a semnat în decembrie un acord de pace cu gherila FARC, menit să pună capăt luptelor în care şi-au pierdut viaţa peste 220.000 de persoane.

Însă alte grupări armate puternice, multe din ele implicate în trafic de droguri, exploatare ilegală în mine de aur şi argint, extorcări, continuă să forţeze populaţia să se refugieze pentru a-şi proteja viaţa. În cursul acestui an, aproape 3.600 de persoane au fost dislocate numai din zona pacifică de coastă a Columbiei, după ce, în 2016, mai mult de 11.000 au fost obligate să-şi abandoneze locuinţele, refugiindu-se din cauza violenţelor, atrage atenţia UNHCR.

'De la semnarea acordului de pace, intensificarea violenţelor comise de grupări armate noi a rezultat în omoruri, recrutări forţate, inclusiv de copii, violenţe împotriva femeilor (...) precum şi în restrângerea libertăţii de mişcare şi dislocarea forţată a populaţiei civile', a subliniat William Spindler, purtător de cuvânt al UNHCR, într-un briefing de presă la Geneva. Coasta pacifică a Columbiei, o zonă tropicală subdezvoltată, constituie de multă vreme terenul violenţelor între grupări armate care se luptă pentru controlul acestei zone bogate în resurse.

O mare parte din violenţe sunt atribuite bandelor infracţionale, multe având legături cu foste grupări paramilitare de dreapta, în mod oficial demobilizate acum mai bine de un deceniu, dar care continuă să se implice în violenţe şi trafic de droguri. 'Comunităţi afro-columbiene şi indigene au fost în mod deosebit afectate de aceste violenţe, care le pun în pericol supravieţuirea', a mai arătat Spindler, conform Agerpres. Potrivit statisticii guvernului, conflictul întins pe 52 de ani în Columbia a dezrădăcinat 7 milioane de locuitori, una din cele mai numeroase populaţii deplasate intern din întreaga lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.