Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Minele din Marea Neagră devin un pericol - Bulgaria, România și Turcia au decis să creeze un grup comun

Forțele Navale Române
Mine marine

Țările NATO de la Marea Neagră - Bulgaria, România și Turcia - au decis să creeze un grup comun de înlăturare a minelor pentru a combate pericolul minelor cauzat de acțiunile Ucrainei - a anunţat pentru TASS o sursă militaro-diplomatică.

"La o reuniune trilaterală desfășurată în septembrie la Sofia, Turcia a prezentat inițiativa de a crea un grup comun de curăţare a minelor în afara competenței NATO și fără participarea Rusiei. Părțile au ajuns la un acord de principiu privind crearea unui astfel de grup, dar Sofia şi Bucureștiul consideră necesară subordonarea acestui grup unuia dintre comandamentele NATO" - a spus sursa citată. Potrivit afirmaţiilor sursei agenției, participanții la întâlnirea de la Sofia au convenit să continue să discute despre inițiativa turcă la nivel de experți pentru a stabili statutul juridic al grupului și pentru a rezolva problemele financiare ale funcționării acestuia. TASS nu deţine o confirmare oficială a acestor informații.

Din 2001 până în 2014, în Marea Neagră a operat Grupul de Cooperare Navală la Marea Neagră (BLACKSEAFOR), cu participarea Bulgariei, Georgiei, Rusiei, României, Turciei și Ucrainei. Printre obiectivele creării grupului a fost promovarea securității și stabilității în zona maritimă a Mării Negre și nu numai, consolidarea prieteniei și a relațiilor de bună vecinătate între statele din regiune și creșterea cooperării dintre forțele maritime militare ale acestor țări. La 24 februarie 2023, Rada Supremă a Ucrainei a votat retragerea din acordul privind crearea grupului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.