Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Finanțelor, PRECIZĂRI FULGER în scandalul momentului: Datoria publică a României NU depășește limita IMPUSĂ de UE

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Eugen Teodorovici

Ministerul de Finanțe anunță că datoria publică a României este de sub 35% din PIB, astfel că nu a depășit limita impusă de UE, de 60%. Reprezentantul ministerului, Daniel Vâlcu, a afirmat că Guvernul estimează un deficit bugetar de 2, 4% în anul 2022.

„ Guvernul este ferm hotărât să mențină deficitul sub 3%. România face eforturi de a ajusta deficitul bugetar. Deficitul structural va fi ajustat de la 3% în 2020 la 2.4% în 2022. Creșterea deficitului structural față de 2019 la 2020 se va datora reflectării unei măsuri pozitive. Estimăm un deficit structural de 2,4% în 2022. Datoria publică este în limitele de 60% din PIB. Avem acum 55% și estimăm că nu va depăși 58%”, a declarat Daniel Vâlcu, director în cadrul Ministerului de Finanțe, conform Mediafax.

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu, DEZLĂNȚUIT total la adresa lui Klaus Iohannis: 'România are la Cotroceni un trântor solemn, un politician - creație de laborator'

El a afirmat că mărirea deficitului bugetar la 2,76% se datorează măririi alocațiilor pentru copii.

„În 2018 și 2029, deficitul sttructural s-a menținut sub 3% din PIB. Ce s-a întâmplat anul acesta este faptul că Guvernul a trimis un proiect de buget cu 2.55 % deficit. Parlamentul a mărit alocațiile pentru copii, ceea ce a mărit deficitul la 2.76%”, a precizat Vâlcu.

Referitor la inflație, Daniel Vâlcu a afirmat că aceasta „a crescut din cauza prețurilor volatile, în special în zona legumelor”, însă „chiar și BNR estimează că până la finalul acestui an va scădea”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.