Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Fondurilor Europene vine cu EXPLICAŢII: Ce spun oficialii despre FRAUDELE clamate într-o analiză DURĂ

Ministerul Fondurilor Europene
MFE ministerul fondurilor europene

Ministerul Fondurilor Europene vine cu explicaţii, după o analiză dură realizată de un expert al BNS asupra situaţiei fondurilor europene. Într-un comunicat remis ŞTIRIPESURSE.RO, reprezentanţii ministerului susţin că "rata finală a absorbției va putea fi calculată doar după acceptarea de către Comisie a pachetului de închidere". Mai mult decât atât, în ceea ce privește sumele aferente presupuselor fraude, corecţiilor sau a cheltuielilor declarate neeligibile la un moment dat, oficialii  precizează că "acestea nu reprezinta sume definitiv pierdute de România în relaţia cu CE".

Citeşte şi: Traian Băsescu, mesaj FURIBUND către politicienii moldoveni: 'Minciuna trebuie SĂ ÎNCETEZE...' / VIDEO

"Potrivit calendarului de închidere a programelor operaționale 2007-2013, au fost transmise, până la 31 martie 2017, documentele aferente pachetului de închidere (aplicaţia de plată a soldului final, declaraţia de cheltuieli, raportul final de implementare a programului operaţional, declaraţia de închidere însoţită de raportul final de control al Autorității de Audit), pentru toate programele operaționale, conform cerințelor regulamentelor europene.

Pentru PO finanțate prin Politica de Coeziune – obiectivul 1 (Programul Operațional Regional, Programul Operațional Sectorial Transport, Programul Operațional Sectorial Mediu, Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative și Programul Operațional Asistență Tehnică) au fost transmise Comisiei Europene spre rambursare aplicații de plată în valoare de aprox. 16,73 miliarde euro, ceea ce reprezintă cca. 89% din alocarea UE aferentă acestor programe.

Din totalul cheltuielilor eligibile solicitate de către România pentru programele operaționale 2007-2013, Comisia Europeană a rambursat suma de 14,88 miliarde euro.

Tehnic vorbind, rata finală a absorbției va putea fi calculată doar după acceptarea de către Comisie a pachetului de închidere.

În ceea ce privește sumele aferente presupuselor fraude, corecţiilor sau a cheltuielilor declarate neeligibile la un moment dat, precizăm că acestea nu reprezinta sume definitiv pierdute de Romania in relatia cu CE.

Sumele aferente fraudelor nu se ramburseaza, potrivit reglementărilor comunitare. Însă, pentru a înlocui aceste sume care au fost constatate ca neeligibile, Autoritatea de Management solicită la rambursare alte cheltuieli, deci nu se pierde nicio sumă. Aceeași abordare a fost și în cazul sumelor aferente corecțiilor și altor cheltuieli constatate ca neeligibile, care au fost fie refolosite în cadrul aceluiași proiect, prin realocarea către alte componente, fie au fost folosite de AM pentru finanțarea altor proiecte în cadrul aceluiași program sau au fost utilizate prin realocare între programele operaționale, cu aprobarea CE.

Valorile aferente presupuselor fraude nu sunt încă definitiv stabilite, deoarece multe din investigațiile sau procesele penale sunt în curs. Valoarea nedeclarată Comisiei Europene reprezintă cazurile de suspiciuni de fraudă. Conform legislației în vigoare, autoritățile române nu cer la rambursare Comisiei Europene sumele pentru care există suspiciune de fraudă. In acelasi timp, autoritatile de management nu erau informate despre derularea incvestigatiilor penale, iar acestea se derulau deseori pe parcursul mai multor ani. De asemenea, o altă problemă a fost numărul mare de suspiciuni neîntemeiate care ulterior au fost neconfirmate, precum și a duratei mari a investigațiilor derulate.

Pentru a preîntâmpina situații similare, pentru perioada de programare 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene a inițiat modificarea OUG 66/2011, cu scopul clarificării și simplificării proceselor de gestionare a neregulilor și fraudelor. Astfel, se vor crea premisele unei reprezentări mai bune a intereselor financiare ale UE în țara noastră, precum și a intereselor financiare ale României, prin limitarea sumelor pierdute nejustificat.", se arată în comunicatul remis ŞTIRIPESURSE.RO .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.