Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Justiției din Turcia se revoltă: Niciun membru din mișcarea Gülen nu a fost extrădat de aliații occidentali! România a extrădat doi membri!

The Financial Express
Turcia steag

Aliații Turciei, inclusiv Statele Unite și puterile europene, nu au extrădat niciun membru al FETÖ (n. r.: mișcarea Gülen, considerată teroristă în Turcia), dintr-un total de 633 de cereri de extrădare de la tentativa eșuată de lovitură de stat din 15 iulie din Turcia, potrivit datelor Ministerului Justiției de la Ankara. România a extrădat doi membri FETÖ, iar Algeria un membru, în urma solicitărilor turcești.

Ministerul turc al Justiției a cerut extrădarea a 227 de membri FETÖ, inclusiv a lui Fethullah Gülen, din partea SUA și a 406 membri din partea statelor membre ale UE, a informat ministerul, subliniind că aceste țări au susținut că "nu au existat suficiente dovezi pentru extrădarea acestor persoane", relatează publicația Hurriyet Dailynews.

Datele ministerului au arătat că, în ultimii șase ani, Turcia a pregătit 1.133 de dosare pentru extrădarea membrilor FETÖ din 110 țări, după ce Turcia a scăpat la limită de o lovitură de stat din partea membrilor FETÖ.

Mulți membri FETÖ, inclusiv oficiali militari de rang înalt și alți oficiali civili, care au participat direct la tentativa de lovitură de stat, au fugit din țară, în principal în țările UE, după ce lovitura de stat a fost zădărnicită. Aproximativ 251 de persoane au fost ucise în timpul tentativei de lovitură de stat, în care membrii FETÖ au folosit forțele terestre și aeriene ale forțelor armate turcești.

Una dintre destinațiile principale ale campaniei de extrădare a fost SUA, deoarece liderul organizației FETÖ, Fethullah Gülen, locuia în această țară încă de la sfârșitul anilor 1990. Alături de Gülen, membrii de vârf ai FETÖ locuiesc și ei în această țară. A doua țintă a fost Europa, deoarece mulți membri FETÖ au fugit în țările UE în urma tentativei de lovitură de stat din 2016. Turcia a solicitat extrădarea a 129 de persoane din Germania, 97 de persoane din Grecia, 52 din Belgia, 33 din Țările de Jos și 31 din Regatul Unit. Însă nu au existat răspunsuri pozitive din partea acestor țări la cererile de extrădare ale Turciei, transmite sursa citată. Potrivit datelor ministerului, România a extrădat doi membri FETÖ, iar Algeria un membru, în urma solicitărilor turcești.

Recent, Turcia și-a reînnoit cererea de extrădare pentru persoane din Suedia și Finlanda, în conformitate cu un memorandum trilateral de înțelegere pentru admiterea celor două state nordice în NATO. Acestea au fost de acord să coopereze cu Turcia în lupta antiteroristă și să efectueze mai multe extrădări.

Justiția turcă a finalizat procedurile judiciare

Între timp, conform cifrelor oficiale, toate cele 289 de cazuri privind tentativa de lovitură de stat din 15 iulie au fost încheiate. Tribunalele din Istanbul și Ankara au audiat fiecare 56 de cazuri, în timp ce restul de 177 de cazuri au fost audiate în diferite provincii din țară. Au fost pronunțate verdicte cu privire la 8 725 de persoane într-un total de 289 de cazuri, arată datele. Dintre toți acești suspecți, aproximativ 1.634 de persoane au fost condamnate la închisoare pe viață în formă agravantă, 1.366 de persoane la închisoare pe viață și 1.891 de persoane la pedepse cuprinse între 14 luni și 20 de ani de închisoare, în timp ce 2.870 de persoane au fost achitate de toate acuzațiile.

Erdogan: „Ziua de 15 iulie este un punct de reper”

Lovitura de stat zădărnicită din 15 iulie 2016 constituie un punct de reper pentru democrația și istoria Turciei, deoarece poporul a opus rezistență față de autorii loviturii de stat, a declarat președintele Recep Tayyip Erdoğan, în timp ce națiunea a marcat cea de-a șasea aniversare a puciului.

"Mulțumesc lui Dumnezeu, am reușit să transformăm ziua de 15 iulie într-un punct de reper. De acum înainte, istoria Turciei va fi examinată în două perioade, înainte și după 15 iulie, în ceea ce privește maturitatea democrației noastre și recunoașterea hotărâtă a puterii voinței naționale", a declarat Erdoğan în mesajul său din 15 iulie.

Oamenii care au ieșit în stradă în apărarea democrației au zădărnicit lovitura de stat cu prețul vieții lor. Aproximativ 252 de persoane au fost ucise în timpul evenimentelor din acea noapte, în principal în Istanbul și Ankara.

Erdoğan și-a reiterat recunoștința față de cei care au rezistat în mod activ puciștilor, subliniind: "Fără îndoială, principala semnificație a zilei de 15 iulie pentru noi este faptul că marchează prima rezistență activă și glorioasă a poporului nostru împotriva loviturilor de stat cu care s-a confruntat țara noastră de-a lungul istoriei sale."

Poporul a protejat republica, democrația și realizările acestei țări la 15 iulie, a declarat Erdoğan, adăugând: "Prin această rezistență, am arătat prietenilor și dușmanilor noștri că Turcia nu poate fi niciodată luată ostatică și că poporul turc nu va fi niciodată îngenuncheat."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.