Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Mediului va construi șapte platforme pentru gunoiul de grajd și o stație de compostare: Investițiile vor fi realizate cu bani de la Guvern

gunoi

Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) va construi șapte platforme pentru gunoiul de grajd și o stație de compostare. Investițiile vor fi realizate cu bani de la Guvern în diferite localități din Moldova, Transilvania, Dobrogea și Muntenia, anunță MEDIAFAX.

Noile platforme pentru gunoiul de grajd vor fi construite în comunele Mica, Luna, Dăbâca, Recea Cristur din județul Cluj, Drăgușeni din județul Iași, Valea Nucarilor din județul Tulcea și Timișești din județul Neamț. Stația de compostare va fi amplasată în comuna Jegălia din județul Călărași.

Citește și: DOSAR Consilierul ALDE Gal Avram a primit electrocasnice de peste 60.000 de lei pentru 'AJUTORUL' dat la contractele Covid - Bunurile aveau VICII ASCUNSE

Procedura privind licitația pentru atribuirea lucrărilor de construcții va fi demarată până la finalul lunii. Până în prezent, statul a lansat 59 de astfel de investiții, iar alte 20 vor fi lansate în perioada următoare. Finanțarea este asigurată de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

Stația de compostare de la Jegălia este destinată accelerării procesului de transformare a gunoiului de grajd în compost pentru a putea fi folosit ca îngrășământ organic de bună calitate.

Potrivit reprezentanților MMAP, numărul foarte mare de ferme mici și gospodării care cresc animale (peste 3 milioane în România) face ca sistemul comunal de gestionare a gunoiului de grajd să fie cea mai eficientă soluție, atât pentru combaterea poluării cu nitrați a apelor subterane, cât și pentru economiile pe care le generează în bugetul fermierilor. Crescătorii de animale care au încheiate contracte cu primăriile și care fac dovada predării gunoiului de grajd la platforma comunală, sunt considerați de către APIA și AFIR ca fiind conformi din punct de vedere al capacităților de stocare pentru bălegar, nemaifiind obligați să investească în platforme individuale.

„Extinderea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd este o prioritate pentru România, deoarece proasta gospodărire a acestuia este o amenințare permanentă la adresa resursei de apă potabilă. Poluarea cu nitrații din surse agricole îi afectează, în primul rând, pe cei care poluează. La ora actuală, mare parte din locuitorii comunelor românești încă folosesc pentru băut și gătit apa din fântână, prima afectată de acest tip de poluare. Sperăm ca bunele practici de gospodărire a gunoiului de grajd să devină cât mai curând obiceiuri printre crescătorii de animale români”, a declarat secretarul de stat Leonard Achiriloaei.

Citește și: BREAKING SURSE Jefuitorii care detonau bancomate cu dispozitive explozive PRINȘI în FLAGRANT DELICT de DIICOT

Odată cu platforma propriu-zisă, autoritățile locale beneficiare primesc și un set de utilaje destinate colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compost și o cisternă vidanjă. Practic, UAT-urile sunt în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecțiilor provenite de la animalele din gospodării și din fermele mici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.