Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miniştrii Guvernului Orban se faultează dur între ei: Ion Ştefan desfiinţează ordonanţa pentru descentralizare promovată de MFE

Ministrul propus la Dezvoltare, Ion Ștefan, semnează un document transmis premierului Ludovic Orban prin care sunt respinse propunerile de reorganizare a sistemului de gestionare a fondurilor europene făcute de ministrul Fondurilor Europene. Documentul vorbeşte şi despre riscul escaladării tensiunilor cu privire la autonomia Ţinutului Secuiesc.

Documentul poate fi citit AICI! (.pdf)

Documentul a fost prezentat de fostul ministru PSD al Dezvoltării, Daniel Suciu, în timpul audierii în Parlament a ministrului propus la Dezvoltare, Ion Ștefan.

"Prezint un document și dovada că dl Ludovic Orban și dl ministru al Fondurilor Europene ne-au ascuns adevărul. Vă asumați adresa pe care i-ați trimis-o premierului în 5 ianuarie 2020, intrată la cabinetul premierului în 6 ian, cu un punct de vedere privind arhitecturea de gestionare a fondurilor europene? E un  memoriu pe foarte multe pagini cu semnătura dvs. în care desființați proiectul de OUG, îl contraziceți pe dl ministru Boloș și desființați argumentarea premierului. 20 și ceva de pagini prin care îl contraziceți pe premier, care a spus că pârâcioșii se bagă și vă blochează la UE", a afirmat Daniel Suciu.

"E un material înaintat, semnat, nu înțeleg întrebarea. Vom iniția un proiect de lege cu privire la descentralizarea programului regional de dezvoltare. Dl deputat Suciu va avea posibilitatea în comisiile de specialitate să-și spună punctul de vedere. Vom realiza 8 programe regionale, la nivelul fiecărei regiuni", a răspuns Ion Ştefan.

Nereguli semnalate în document:

- "Nu este exclusă nici oportunitatea UDMR de a formula noi cereri cu privire la autonomia Ținutului Secuiesc, pe care o va putea folosi ca instrument de negociere și presiune asupra unui guvern cu o susținere parlamentară firavă. Acest instrument de negociere și presiune va fi folosit nu doar de UDMR, ci de toate partidele care acordă sprijin parlamentar actualului guvern."

– Timp insuficient pentru crearea cadrului legislativ și instituțional pentru realizarea tuturor transformărilor propuse prin memorandumul Ministerului Fondurilor Europene.

– Întârzierea procesului de acreditare a noului sistem de management și control, fără de care Comisia Europeană nu face rambursări, iar în condițiile noii reguli N+2 duce la riscul de dezangajare a fondurilor cel puțin pentru anul 2023.

– Risc legislativ / constituțional – este necesară acordarea statutului de ordonator principal de credite actualelor ADR care funcționează ca ONG-uri, care potrivit prevederilor legale nu poate fi stabilit decât pentru instituții publice, caz în care este necesară și o reformă constituțională, fiind obligatorie o împărțire administrativ-teritorială a României la nivel de regiune.

– Compromiterea actualei perioade de programare din care au mai rămas 4 ani de implementare și miliarde de euro, având în vedere propunerea de migrare a personalului cu experiență din actuala autoritate de management către noile structuri și programe propuse.

Guvernul a adoptat o OUG care prevede descentralizarea managementului Fondurilor Europene structurale și de investiții, la nivel regional. Ministrul Marcel Boloș specifica faptul că autoritățile locale vor fi implicate în implementarea proiectelor de infrastructură de transport. Ulterior, Ludovic Orban a anunţat că ordonanţa nu va mai fi publicată în Monitorul Oficial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.