Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Barna Tanczos: timp de trei săptămâni s-a urmărit modul în care ursul intră în gospodării sau vine aproape de localitate

urs arthur

Ursul din Ojdula a fost recoltat după 22 de zile de la emiterea Ordinului de derogare, iar timp de trei săptămâni s-a făcut monitorizare şi, seară de seară, s-a urmărit modul în care acesta intră în gospodării sau vine aproape de localitate, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

"Echipele de control au finalizat verificările în cazul ursului din Ojdula. Au fost efectuate controale de către Garda Naţională de Mediu, Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului şi Garda Forestieră. Principalele concluzii care se desprind din cele trei rapoarte sunt următoarele: această asociaţie a cerut mai multe recoltări în trei dosare din care două dosare au fost respinse (...) Una dintre constatările importante ale echipelor de control se referă la perioada în care se face monitorizarea după emiterea acordului până la momentul recoltării. Această perioadă este acum de 60 de zile. Am decis ca toate ordinele ulterioare, de acum încolo, să prevadă o perioadă de 15 zile. O altă decizie este să nu permitem, în cazul acestor extrageri de exemplare-problemă, altor persoane decât personalul tehnic de specialitate să intervină. Astfel, eliminăm orice posibilitate de deturnare a scopului intervenţiei pentru altceva. Ursul a fost recoltat la 22 de zile distanţă de la emiterea Ordinului de derogare. Timp de trei săptămâni s-a făcut monitorizare şi, conform documentelor din dosar, seară de seară s-a urmărit modul în care ursul intră în gospodării sau vine aproape de localitate. Recoltarea ursului s-a făcut pe data de 13 martie de către un cetăţean străin austriac. Din documentele verificate de Garda Forestieră reiese că a avut autorizaţie de vânătoare, permis de port-armă şi din punctul acesta de vedere legea a fost respectată", a spus Tanczos.

Ministrul a adăugat că, la momentul actual, nu s-au găsit, la nicio instituţie subordonată Ministerului Mediului şi nici la foştii custozi, rapoarte de monitorizare, scrie Agerpres.ro.

"Până în momentul apariţiei acestor informaţii în presă, ministerul nu a găsit nicio informaţie cu privire la existenţa ursului Arthur, însă certitudinea există în ceea ce priveşte exemplarul recoltat. Din exemplarul recoltat s-au cerut probe ADN şi s-a decis ca acestea să fie trimise la Institutul Naţional de Dezvoltare şi Cercetare în Silvicultură "Marin Drăcea". Pentru a compara aceste mostre ADN cu ceva vom solicita informaţii de la acele organizaţii care aveau posibilitatea sau au făcut monitorizare. În felul acesta am putea elimina orice dubiu cu privire la existenţa ursului Arthur. În acelaşi timp, vom solicita şi poze sau orice alt document pentru a compara poza din dosarul de extragere cu celelalte poze. Mi-aş dori mult ca acest trofeu să ajungă la Muzeul Cinegetic de la Posada. Trofeul este în ţară. Conform legii, aceste trofee nu pot părăsi teritoriul României. Drept urmare, şi trofeul de la Ojdula este în continuare la dispoziţia asociaţiei de vânătoare. Referitor la faptul că acest urs ar fi cel mai mare din România, sunt 593 de puncte şi, din câte ştiu, ursul lovit de o maşină în zona Sovata avea 620 de puncte...", a subliniat demnitarul.

Oficialul a susţinut că recoltarea ursului brun din Ojdula s-a realizat în baza Ordinului care a aprobat 140 de exemplare de intervenţie, precum şi în baza aprobării care s-a emis de către minister şi care fost urmată din anul 2017.

"În dosarul aprobat există procese verbale de daune, cât şi o solicitare ulterioară din anul 2021 cu privire la pagube produse de urs. Dosarul a fost aprobat şi s-a solicitat autorizaţie ulterior. Din rezultatele pe care le avem în momentul de faţă, acestea pot fi prezentate doar sumar pentru că fac parte dintr-o procedură de urmărire penală, concluzionăm că pentru un exemplar de urs brun s-a aprobat recoltarea în baza Ordinului care a aprobat cele 140 de exemplare de intervenţie şi în baza aprobării care s-a emis de către minister. Această procedură a fost urmată din 2017 până acum, de fiecare dată existând o cotă de 140 de exemplare până la epuizare. Când cotele din 2017 s-au terminat s-a mai emis un Ordin în 2019 şi acordurile subsecvente pentru fiecare exemplar. În momentul de faţă, Ordinul este epuizat şi orice intervenţie se poate aproba doar prin ordin individual", a afirmat ministrul de resort.

Întrebat dacă ştie cum a ajuns Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein să vâneze în Ojdula, ministrul Mediului a precizat că acesta, "cu siguranţă are legătură cu asociaţia de vânătoare respectivă, pentru că altfel nu putea să fie prezent la extragerea acelui exemplar".

Organizaţia Agent Green şi VGT, au condamnat, săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie, la Ojdula (judeţul Covasna), pentru a-l împuşca.

Activiştii de mediu susţin că, în realitate, prinţul nu a omorât ursul-problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, marţi, într-un răspuns transmis AGERPRES, că a deschis un dosar penal în care se investighează "in rem" fapte de abuz în serviciu în cazul uciderii ursului Arthur.

Cazul din România a ajuns şi la Bruxelles, de unde comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, a declarat, luni, citat de politico.eu, că ''analizează'' informaţiile provenite de la mai multe ONG-uri în legătură cu ursul împuşcat în România de către prinţul de Liechtenstein.

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, un medic part-time care trăieşte într-un castel din Austria, a dat, vineri, publicităţii o declaraţie în care nega că l-ar fi împuşcat pe ursul brun Arthur şi că a doborât un ''animal-problemă'' diferit, pentru a cărui lichidare autorităţile române ar fi dat aprobare şi care se afla la 250 de metri de case locuite. Totodată, prinţul a afirmat că îşi oferă sprijinul deplin pentru anchetă, adăugând că de la apariţia ştirii au existat ''informaţii false şi agitaţie'', relatează media austriece.

Conform Agent Green, ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia UE şi de Convenţia de la Berna, iar derogările sunt excepţii care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunţită a situaţiei, metoda letală fiind ultima soluţie atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eşuat şi ursul-problemă pune în pericol vieţi omeneşti şi gospodării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.