Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Birchall se 'bate' cu deputatul Birchall: Actualul ministru al Justiţiei a votat pentru SIIJ în Parlament

inquamphotos.com / Octav Ganea
ana birchall

Ministrul în funcție al Justiției, Ana Birchall, a reiterat, marți, înaintea plenului CSM, punctul său de vedere potrivit căruia Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), așa cum este reglementată în acest moment, nu poate continua să funcționeze. Deputatul Ana Birchall a votat însă în 2018, în Camera Deputaţilor, exact prevederile pe care le critică acum.

"Nimeni, până în acest moment, nici măcar unii din membrii Comisiei speciale din Parlament nu au reușit să mă lămurească și să-mi demonstreze utilitatea și funcționalitatea alineatului 2 al articolului 88, indice 1 prin care citez "Secția specială rămâne competentă, își păstrează competența față de toate cauzele în care este urmărit sau investigat un magistrat". Cu alte cuvinte, pentru mine este o mare necunoscută și un nmare semn de întrebare de ce Secția specială trebuie să-și păstreze competența pentru toate dosarele? Niciodată nu m-ați auzit și nici nu mă veți auzi că sunt pentru abuzuri. Fiecare trebuie să răspundă conform legii și, pe mandatul meu, am asigurat și voi continua să asigur, atâta timp cât sunt în această funcție, domnia legii. Iar așa cum v-am spus acest alieant 2 al articolului 88 indice 1 nu-i văd utilitatea", a declarat Ana Birchall, înaintea şedinţei plenului CSM.

Ana Birchall, în calitate de deputat PSD, a fost prezentă în plenul Camerei Deputaţilor la două dintre cele trei voturi finale date pe proiectul legii de modificarea a legii 304/2004, în care se găseşte articolul 88 indice 1 invocat de actualul ministru.

Astfel, potrivit votului electronic consemnat pe site-ul Camerei Deputaţilor, în datele de 20 martie 2018 şi 18 iunie 2018, Ana Birchall a fost prezentă la votul pe PL 417/2017 pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară. În ambele ocazii, Ana Birchall a fost pentru adoptarea legii.

Lia Savonea și Ana Birchall au avut un schimb de replici, marți, în ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii, tocmai pe baza activității Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ). Președintele CSM a subliniat abuzul presupus de mai mulți procurori cercetați pentru represiune nedreaptă, în timp ce ministrul Justiției a acuzat că articolul care prevede ca Secția de anchetă să preia un întreg dosar în cazul în care cauza este bazată pe o plângere la adresa unui magistrat a fost introdus pe "șustache" în comisia parlamentară. Articolul introdus "pe şustache" a fost însă votat şi de Birchall.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.