Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Cercetării, Sebastian Burduja: 'Un rol cheie pentru incluziunea financiară îl are Compania Naţională Poşta Română'

facebook
Sebastian Burduja

Un rol cheie pentru incluziunea financiară îl are Poşta Română, iar compania are în acest sens o colaborare cu Banca Mondială, a declarat, miercuri, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

"Pentru incluziunea financiară, cel puţin în mandatul acestui Minister al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, un rol cheie îl are Compania Naţională Poşta Română. Este probabil cea mai mare companie din Europa de Sud-Est, cel puţin ca număr de angajaţi, şi există un memorandum care prevede anumite lucruri, adoptat recent de Guvern. De asemenea, există o colaborare a Companiei Naţionale Poşta Română cu Banca Mondială care vizează exact incluziunea financiară şi serviciile financiare pe care Poşta Română le poate furniza, în principal persoanelor fizice, dar de ce nu, trebuie să ne uităm şi la zona de IMM-uri", a spus Sebastian Burduja, la un eveniment privind incluziunea financiară şi digitală.

Acesta a precizat că prin reţeaua pe care o are Poşta Română şi prin expertiza pe care o poate primi, operatorul poştal va putea implementa cât mai curând aceste soluţii, potrivit Agerpres.ro.

"Prin reţeaua pe care o are, prin expertiza pe care o poate căpăta, de fapt prin urmarea bunelor practici pe care alte companii poştale din alte state din Uniunea Europeană deja le-au implementat, am încredere că atât colegii de la Poşta Română, unde este un management foarte bun, cât şi foştii mei colegi de la Banca Mondială vor face o treabă bună cu acest proiect şi vor implementa cât mai curând aceste soluţii. Dincolo de toate acestea, accesul la finanţare pentru IMM-uri înseamnă accesul la resurse pentru a genera inovare. Nu poţi să ai creştere economică dacă nu ai inovare proprie, inovare endogenă. Asta este baza teoriei creşterii economice, ori din păcate România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte start-up-urile inovative, este pe ultimul loc în The Digital Economy and Society Index, este pe ultimul loc la foarte multe alte clasamente, dar avem în plan să nu mai fim pe ultimul loc în foarte scurt timp", a subliniat Sebastian Burduja.

Întrebat dacă Poşta Română va fi transformată pentru a accepta depozite din partea populaţiei şi a acorda microcredite, el a răspuns: "inclusiv" astfel de servicii, menţionând totodată că acest lucru "nu se va întâmpla de azi pe mâine". Burduja a precizat că proiectul cu Banca Mondială are ca termen de implementare de doi ani.

În opinia sa, implementarea ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice este deosebit de importantă, pentru că nu poţi avea "procese de evoluţie instituţională dacă nu ai o predictibilitate a mandatului de conducere, dacă nu ai patru ani în care să le faci".

"Pentru că atunci nu te respectă nici sindicatul, nici angajaţii şi nu poţi de fapt să duci la îndeplinire ceea ce ţi-ai propus. Şi exact asta este la Poşta Română. Vedeţi şi astăzi au fost proteste. Suntem între noi, dar putem spune lucrurile astea...Au fost proteste pentru că acolo există un sindicat care are anumite priorităţi care nu sunt priorităţile unui management profesionist", a adăugat Sebastian Burduja.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a participat la masa rotundă "Incluziune financiară şi digitală: Soluţie pentru IMM-uri", organizată de Asociaţia de Plăţi Electronice din România (APERO) în parteneriat cu Parlamentul României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.