Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Costel Alexe, la Bruxelles: 'O acţiune care trebuie abordată cu prioritate este regândirea modului de utilizare a resurselor'

Inquam Photos - George Călin
Inquam Costel Alexe

O acţiune care trebuie abordată cu prioritate este regândirea modului în care se utilizează resursele, iar pentru un consum raţional una din acţiuni trebuie să vizeze educaţia consumatorilor, consideră ministrul Mediului, Costel Alexe, potrivit Agerpres.

Acesta a participat joi, la Bruxelles, la lucrările Consiliului miniştrilor Mediului din Uniunea Europeană. La eveniment a fost prezent şi secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Potrivit Ministerului Mediului, pe agenda reuniunii s-au aflat teme precum Pactul Ecologic European, înverzirea Semestrului European, diplomaţia climatică, strategia pe termen lung prezentată Convenţiei - cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, evaluarea legislaţiei privind apa şi concluziile Consiliului privind îmbunătăţirea calităţii aerului.

"O acţiune care trebuie abordată cu prioritate este regândirea modului în care se utilizează resursele. În acest sens, este importantă asigurarea finanţării pentru cercetare şi investiţii în tehnologii care să permită menţinerea în ciclu a acestor resurse pe o durată mare. Pentru un consum raţional, una din acţiuni trebuie să vizeze educaţia consumatorilor pentru a induce noi obiceiuri de consum, precum şi educaţia pentru mediu, la toate palierele educaţionale. Trebuie să creştem generaţiile tinere în alte valori şi să le asigurăm sisteme educaţionale pentru formarea în domenii noi, verzi", a declarat Costel Alexe.

Citește și: Marian Godină a explodat la adresa Sorinei Pintea: ‘Aia e umilire, doamnă! Aia e afectare a stării de sănătate! Ăla e lucru inuman’

Pe tema înverzirii Semestrului European, demnitarul român a subliniat rolul cheie pe care îl au miniştrii Mediului în realizarea unei schimbări de paradigmă a politicii economice în UE şi în statele membre.

Tot cu prilejul acestei reuniuni, a avut loc şi un schimb de opinii cu referitor la evaluarea legislaţiei privind apa. În acest context, România a fost de acord cu concluziile evaluării, care subliniază că directiva-cadru pentru apă a sporit substanţial cunoştinţele cu privire la resursele de apă. Cu toate acestea, reprezentanţii României consideră că sunt necesare unele modificări limitate ale acestei legislaţii, astfel încât să fie incluse noile cerinţe şi să se asigure o mai bună corelare între noile obligaţii şi termenele la care trebuie implementate măsurile corespunzătoare.

"De asemenea, trebuie să fie introduse unele tehnici inovative de monitorizare, care să detecteze nu doar o singură substanţă ci grupuri de substanţe; să se reducă efortul administrativ şi să se optimizeze procesul de elaborare şi raportare a planurilor şi măsurilor de implementare", precizează Ministerul Mediului.

Subiectul cu privire la diplomaţia climatică a fost abordat în cadrul unui prânz de lucru.

"În linie cu obiectivul Acordului de la Paris şi pentru promovarea multilateralismului, trebuie să identificăm parteneriate bilaterale şi multilaterale pe baza unei abordări comune privind combaterea schimbărilor climatice. Fără a compromite principiile şi valorile de bază, în selectarea partenerilor trebuie să fim mai pragmatici atunci când încercăm să rezolvăm marile provocări la nivel global. Totodată, întâlnirile la nivel înalt şi dialogul politic cu ţările terţe ar trebui să aibă o dimensiune multilaterală mai proeminentă, concentrată pe aspectele referitoare la reducerea emisiilor, adaptare şi creşterea rezilienţei la schimbările climatice", a arătat ministrul mediului.

Referitor la adoptarea strategiei pe termen lung prezentată Convenţiei - cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, Costel Alexe a precizat că decizia asupra unui astfel de angajament nu va fi uşor de luat, iar tranziţia către neutralitatea climatică nu va fi fără provocări şi sacrificii. Pe de altă parte, potrivit oficialului român, există beneficii considerabile şi numeroase oportunităţi care pot fi exploatate şi de care va depinde viitorul generaţiilor următoare.

La lucrările Consiliului miniştrilor Mediului din Uniunea Europeană au fost adoptate concluziile Consiliului privind îmbunătăţirea calităţii aerului.

"Suntem conştienţi de faptul că sunt necesare eforturi suplimentare, precum şi un nivel de ambiţie corespunzător pentru îmbunătăţirea calităţii aerului. Din această perspectivă, asigurarea unei calităţi corespunzătoare a aerului este o prioritate principală la nivel naţional. În acest sens, în ultimele luni, la nivel naţional, ne-am concentrat pe dialogul cu autorităţile locale, mai ales cu cele din marile aglomerări urbane, precum şi cu reprezentanţii societăţii civile, pentru a impulsiona luarea unor măsuri eficiente care să conducă la îmbunătăţirea calităţii aerului", a mai spus ministrul român al Mediului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.