Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Energiei: 'După abrogarea OUG 114, vom demara procedura definirii consumatorului vulnerabil'

Inquam Photos / Octav Ganea
virgil popescu

După abrogarea prevederilor pe energie din OUG114/2018, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri va demara procedura de definire a consumatorului vulnerabil, a declarat, marți, Virgil Popescu, ministrul de resort, pentru MEDIAFAX.

"Vreau să abrogăm OUG114 și premierul (Ludovic Orban) a spus că ne asumăm răspunderea. Lucrez la textul de asumare pe partea de energie și după vom discuta și de consumatorul vulnerabil. Dar vreau să-mi fac niște calcule și sigur vom demara procedura de definire a consumatorului vulnerabil", a precizat Popescu.

Citește și: FBI se implică în România! Anchetă de amploare, în colaborare cu Poliția Română

El a spus în 16 noiembrie că anularea prevederile Ordonanței de Urgență 114/2018 nu poate fi făcută fără o definire a consumatorului vulnerabil. Totodată, ministrul a notat că există bază legală pentru subvenționarea consumatorului vulnerabil de gaze și a precizat că mai trebuie constituit fondul în acest sens, lucru pe care Guvernul îl va face anul viitor.

"Eu am spus foarte clar că vreau la sfârșitul anului să îl avem definit și schema de ajutor. Nu am spus că-l facem instant, pe loc. Asta scrie și în programul de guvernare, că definim consumatorul vulnerabil. Avem o lege pe care nu a respectat-o vechiul Guvern, era ordonanța aceea celebră, Ordonanța 7, de supraimpozitare a prețului la gaze obținut prin dereglementarea prețului. Acel venit suplimentar, în fundamentarea OUG 7, trebuia să se ducă pentru subvenționarea consumatorului vulnerabil. Banii ăia s-au dus și nimeni nu a mai întrebat de ei, s-au mâncat în buget. Deci avem text legal în baza căruia (să subvenționăm consumatorul vulnerabil), dar trebuie să constituim fondul și o vom face", a mai precizat Virgil Popescu.

Acesta a mai notat că trebuie aplicată de asemenea o perioadă de tranziție pentru dereglementarea piețelor de energie pentru că altfel prețurile ar putea avea fluctuații mari.

Citește și: Va fi gata până la 15 decembrie! Asigurările date de premierul Ludovic Orban

Popescu spune că, împreună cu Ministerul Muncii și Ministerul Lucrărilor Publice și Administrației, cu unitățile administrativ teritoriale și cu primăriile, prin agenția de prestații sociale, conceptul consumatorului vulnerabil va fi definit și făcut funcțional până la sfârșitul anului 2020.

România are până la 26 decembrie pentru a introduce în legislația națională un nou calendar de liberalizare a pieței gazelor dacă dorește să nu ajungă la Curtea Europeană de Justiție în contextul declanșării unei proceduri de infringement de către Comisia Europeană ca urmare a OUG114/2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.