Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul francez al Justiţiei dă 'exemplu de corectitudine': 'A omis' să declare sute de mii de euro

 Eric Dupond-Moretti

Ministrul francez al justiţiei, Eric Dupond-Moretti, a omis să declare venituri în valoare de 300.000 de euro în 2019, potrivit informaţiilor de presă confirmate de anturajul său, care invocă însă o 'eroare' contabilă rectificată între timp, relatează France Presse.

Avocat celebru, Eric Dupond-Moretti a devenit ministru în urmă cu un an, spre surprinderea tuturor. El a constituit atunci, la fel ca toţi miniştrii, obiectul unei verificări fiscale, sub controlul Înaltei autorităţi pentru transparenţa vieţii publice (HATVP), scrie Agerpres.ro.

În declaraţia sa pe 2018-2019, în timp ce era încă avocat, Dupond-Moretti a omis să declare 300.000 de euro provenind din drepturi de autor, având legătură cu un spectacol pe care îl juca la teatru, sumă ce ar fi trebuit să genereze impozite în valoare de 180.000 de euro, a indicat anturajul său.

'Aceşti 300.000 de euro fuseseră depuşi în contul său, declaraţi la Urssaf (contribuţii sociale) şi supuşi TVA. Sumă a fost omisă doar în declaraţia de venit pe 2018-2019', susţine anturajul ministrului, evocând o 'eroare' a fostului său contabil.

Potrivit aceleiaşi surse, noul contabil a realizat greşeala în luna mai a.c..'Din proprie iniţiativă, Eric Dupond-Moretti a cerut ca eroarea să fie semnalată'.

'Rectificarea fiscală s-a făcut, situaţia fiscală a ministrului este total soluţionată şi buna sa credinţă a fost demonstrată', insistă anturajul său, remarcând că 'ministrul a beneficiat de dreptul de a face greşeli'.

Dupond-Moretti trece prin momente delicate în aceste zile: joia trecută, Ministerul Justiţiei a fost percheziţionat timp de aproape 15 ore în cadrul unei anchete care îl vizează pentru conflict de interese.

În acest dosar, Dupond-Moretti (60 de ani) este suspectat că a profitat de funcţia sa de ministru pentru a interveni în dosare pentru care fusese anterior avocat.

El a fost convocat la 16 iulie la Curtea de Justiţie a Republicii - singura instanţă în Franţa care poate judeca membrii guvernului pentru acte cu caracter infracţional sau delicte săvârşite în exercitarea funcţiei - în vederea inculpării, o premieră pentru un ministru în exerciţiu.

Avocat mediatizat şi controversat, tată a doi copii, într-o relaţie cu cântăreaţa canadiană Isabelle Boulay, un obişnuit al platourilor tv şi chiar al scenelor de teatru pe care a început să joace în 2019, Dupond-Moretti este probabil cel mai cunoscut avocat în Franţa, potrivit AFP.

Cu 'gura sa mare', cu constituţia şi vocea sa intimidante, el a obţinut 140 de achitări şi şi-a câştigat supranumele 'achitatorul'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.