Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiţiei face marele anunţ: Cine va conduce DIICOT în următorii trei ani

Inquam Photos/ Octav Ganea
Tudorel Toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, este așteptat să anunțe, luni, propunerea pentru conducerea DIICOT, pentru această funcție depunându-și candidatura doi procurori, actualul șef al instituției, Daniel Horodniceanu, și Felix Bănilă, de la Parchetul Tribunalului Bacău, informează agenţia Mediafax.

Vezi şi: Augustin Zegrean, intervenţie în direct la Antena 3! Dezvăluiri despre teroarea din CCR: 'Fiecare judecător şi-a exprimat teama' de faţă cu Iohannis

Doi procurori și-au depus dosarul în cursa pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), respectiv actualul șef al instituției, Daniel Horodniceanu, și Felix Bănilă, de la Parchetul Tribunalului Bacău. Interviurile s-au desfășurat vineri, 11 mai, la sediul Ministerului Justiției, și au fost susținute de ministrul Tudorel Toader.

"Comisia de interviu pentu selectarea viitorului procuror șef DIICOT a fost formată din 5 membri - subsemnatul și cei patru secretari de stat de la Ministerul Justiției !Interviul a durat câte o oră pentru fiecare candidat. Au fost abordate probleme punctuale - spre exemplu- dnul Horodniceanu a fost întrebat, printre altele, despre: problema achitărilor ( cauze și remedii), problema termenului rezonabil de finalizare a urmăririi penale (în condițiile în care de 11 ani un dosar nu este încă finalizat) sau despre limitele libertății de exprimare ale magistraților!", a scris ministrul Justiţiei, pe pagina sa de Facebook, după interviurile cu candidații.

Tudorel Toader a mai precizat că luni va fi finalizată procedura de selecţie la nivelul ministerului Justiţiei. Astfel, potrivit calendarului anunțat de ministerul Justiției, rezultatele selecţiei se vor afișa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina de Internet a acestuia, la data de 14.05.2018.

Vezi şi: Medicii trag un semnal de ALARMĂ: Alimentul pe care trebuie să-l consumi rar dacă vrei să trăieşti mult

Atât Daniel Horodniceanu, cât şi Felix Bănilă au declarat, vineri, că discuţiile au decurs normal. Daniel Horodniceanu este actualul procuror şef al Direcţiei, iar Bănilă este procuror al Parchetului Tribunalului Bacău. Felix Bănilă a candidat şi pentru un post în CSM.

Potrivit articolului 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, procurorul șef al DIICOT este numit în funcție de către președintele României, la propunerea ministrului justiției.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. (...) Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului”, se arată în legea menționată.

Vezi şi: E mai dificil decât pare: Cum să fierbi ouăle ca un bucătar adevărat .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.