Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Mediului susţine că debitul mai scăzut al Dunării nu va afecta funcţionarea centralei de la Cernavodă

a1.ro
centrala nucleara cernavoda

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat, joi, la Băile Tuşnad, că debitul Dunării la intrarea în ţară este sub jumătatea mediei anuale valabile pentru această perioadă, dar acest lucru nu va afecta funcţionarea centralei de la Cernavodă, potrivit Agerpres.

"În ceea ce priveşte Dunărea, la intrarea în ţară debitul este sub jumătatea mediei anuale valabile pentru această perioadă, dar nu este afectată în niciun caz şi nici în perspectivă nu va fi afectată funcţionarea centralei de la Cernavodă. Suntem mult peste limita de atenţionare şi din acest punct de vedere nu sunt probleme. Probabil cantităţile de energie electrică produse în hidrocentrale vor fi mai mici decât în anii precedenţi", a declarat Tanczos Barna, după dezbaterea la care a participat la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

Ministrul Mediului a fost întrebat despre acest subiect după ce, în timpul dezbaterii, a afirmat, potrivit traducerii oficiale, că "seceta se va agrava, destinul centralei de la Cernavodă depinde şi de debitul Dunării".

Tanczos a precizat că a participat în cursul dimineţii la un comitet ministerial pentru situaţii de urgenţă în care a fost analizată situaţia resurselor de apă la nivel naţional.

"Am avut azi dimineaţă (joi dimineaţa- n. r.) un comitet ministerial de situaţii de urgenţă, am analizat situaţia resurselor de apă la nivel naţional. Din punctul de vedere al marilor acumulări de apă, lacuri de acumulare, stăm în continuare bine, suntem la peste 70% grad de umplere, resursele sunt suficiente pentru a asigura majoritatea comunităţilor mari, urbane, pentru a asigura alimentarea cu apă potabilă. În acelaşi timp, avem resurse şi pentru alimentarea sistemelor de irigaţii funcţionale, dar sunt şi câteva zone puternic afectate. Avem deja lacuri care au dispărut, au secat, avem râuri care au dispărut, avem câteva bazine la un grad de umplere de 10, 20, 30 la sută, acolo situaţiile se pot complica, ele nu furnizează în momentul de faţă apă potabilă pentru nicio localitate, este vestea bună, acolo nu avem probleme mari", a spus ministrul Mediului.

Acesta a adăugat că seceta va afecta puternic agricultura pentru că în anumite zone, unde irigaţiile nu sunt posibile, "se va ajunge la dispariţia culturilor şi la despăgubiri, pagube uriaşe".

Întrebat dacă se va impune o raţionalizare a apei, Tanczos Barna a subliniat că se vor lua măsuri de restricţionare, pentru refacerea rezervelor.

"Autorităţile locale şi furnizorii de apă potabilă cu siguranţă vor lua măsuri de restricţionare, nu le-aş numi de raţionalizare. În anumite perioade vor fi restricţii de folosire a apelor potabile exact în vederea refacerii rezervelor, pe timp de noaapte, de exemplu, astfel încât pe timpul zilei să poată asigura furnizorii apa potabilă necesară", a arătat ministrul Mediului.

Tanczos Barna a participat, joi, la Universitatea Tusvanyos, la o dezbatere cu tema "Două decenii de criză - suveranitate şi spaţiu de manevră economică în noul context mondial".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.