Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul petrolului din Egipt spune că sunt necesare investiții atât în combustibilii fosili, cât și în energiile regenerabile

convorbiri.ro
petrol

Egiptul caută investiții în toate aspectele producției de energie, fie că este vorba despre combustibili fosili tradiționali sau din surse regenerabile, a declarat ministrul petrolului și resurselor minerale, Tarek El Molla, scrie hellenicshippingnews.com.

„Nu pot spune că vom face o găleată pe seama celeilalte. Trebuie să le facem pe toate”, a declarat marți domnul El Molla la Egypt Petroleum Show de la Cairo.

„Avem nevoie de investiții în explorare, avem nevoie de investiții în tranziția [energetică], avem nevoie de investiții în surse regenerabile, avem nevoie de investiții în decarbonizare... Avem nevoie de investiții în toate aspectele și nu aș da prioritate niciuna dintre ele.”

Cererea de petrol este programată să ajungă la 102 milioane de barili pe zi în acest an și să crească la 110 milioane bpd până în 2025, a declarat duminică secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, la deschiderea conferinței industriale.

Perturbarea pieței în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în urmă cu un an a împins prețurile petrolului și gazelor naturale, în special pe piața europeană puternic dependentă.

Prețurile petrolului au încheiat 2022 cu un al doilea câștig anual consecutiv, Brent câștigând aproximativ 10%, iar țițeiul american crescând cu aproximativ 7%.

Prețurile cu ridicata ale energiei electrice și gazelor în Europa au crescut de până la 15 ori de la începutul anului 2021, potrivit Fondului Monetar Internațional.

Egiptul, care a găzduit conferința ONU privind schimbările climatice Cop27 în noiembrie, s-a angajat să își aprovizioneze 42% din energie din surse regenerabile până în 2030, de la aproximativ 20% în prezent.

Cu toate acestea, deoarece țara suferă de consecințele economice ale războiului Rusia-Ucraina, ea caută, de asemenea, modalități de a-și rezolva criza valutară și de a-și maximiza exporturile de gaze naturale, în timp ce Europa caută noi furnizori de energie.

El Molla a declarat la începutul acestei săptămâni că statul intenționează să ofere trei licitații internaționale pentru gaze și petrol în acest an și are un „plan ambițios” de a fora peste 300 de sonde de explorare până în 2025.

„Pentru că am văzut că prețurile petrolului și gazelor sunt extrem de mari acum... acest lucru va avea un impact negativ asupra multor economii din lume. Prin urmare, trebuie să creștem producția acestor combustibili fosili, dar într-o manieră responsabilă”, a spus domnul El Molla.

„În caz contrar, mai puține investiții înseamnă mai puțină producție, asta înseamnă prețuri mai mari și va fi un cerc vicios.”

Gaz natural

Egiptul se așteaptă să producă aproximativ 7,5 milioane de tone de gaz natural lichefiat în acest an, în conformitate cu producția din 2022, când a livrat 80% din GNL în Europa, a spus domnul El Molla.

Țara nord-africană și Israelul au semnat un acord-cadru cu UE în iunie pentru a crește vânzările de GNL către țările europene. Conform acordului, gazul israelian este transportat prin conducte la fabricile de GNL din Egipt înainte de a fi expediat în Europa.

Dar extinderea capacității de export în cadrul acordului va necesita timp și investiții semnificative, au declarat liderii industriei în cadrul unei discuții de marți.

Egiptul are capacitatea de a exporta aproximativ 13 milioane de tone anual prin fabricile sale Idku și Damietta, a declarat Magdy Galal, șeful operatorului de stat EGas.

Adăugarea a cinci trenuri de producție la cele două fabrici ar putea aduce capacitatea totală la peste 30 de milioane de tone, dar „nu este ieftin”, a mai precizat domnul Galal.

Yossi Abu, directorul executiv al NewMed Energy din Israel, a spus că este încrezător că cele două țări vor ajunge la un acord final „care creează un câștig-câștig pentru toată lumea”.

Explorare

În Egipt, Chevron și Eni au făcut recent o descoperire „semnificativă” de gaz în blocul lor Nargis, în largul Sinaiului de Nord, se pare că se află în intervalul de 100 de miliarde de metri cubi. Fiecare companie deține o cotă de 45%, în timp ce Tharwa Petroleum, deținută de stat, deține restul de 10%.

Chevron a intrat pe piața egipteană în 2020, luând patru blocuri de explorare și alte două când a achiziționat Noble Energy.

De asemenea, are o participație de 40% în câmpul mamut de gaze al Israelului Leviathan și 25% în Tamar.

Președintele Chevron International pentru explorare și producție, Clay Neff, a declarat la conferința de marți că compania americană „urmează o expansiune foarte importantă a acelor active”.

În timp ce Chevron s-a angajat să își reducă emisiile la 35% până în 2028 și să ajungă la zero net până în 2050, dl Neff a spus că „gazul va juca un rol cheie în deceniile următoare”.

„Fără scuze, vom crește afacerea noastră tradițională. Știm că lumea are nevoie de el”, a spus el.

Chevron și Ministerul Petrolului din Egipt au semnat, de asemenea, un acord săptămâna aceasta pentru a coopera în proiecte de reducere a amprentei sale de carbon, inclusiv reducerea emisiilor de metan.

Chevron și-a redus la jumătate emisiile de metan din 2016, potrivit domnului Neff.

Câțiva lideri ai industriei au vorbit despre „trilema” energetică a accesibilității, disponibilității și durabilității.

„Trebuie să fim cu atenție acum încotro ne îndreptăm, cum să transformăm această criză într-o fundație pentru un viitor energetic mai durabil”, a declarat comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, la eveniment.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.