Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul ucrainean al Apărării a descins la Pentagon: Lloyd Austin a anunțat un nou pachet de susținere pentru Ucraina

kyivindependent.com
Rustem Umerov

Ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov s-a întâlnit miercuri la Pentagon cu omologul american Lloyd Austin, în contextul în care administraţia preşedintelui Joe Biden a avertizat tot mai des Congresul că nu mai are timp şi bani pentru a ajuta Ucraina să lupte în războiul său împotriva Rusiei, relatează Reuters.

În octombrie, administraţia Biden a cerut Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanţa planuri ambiţioase pentru Ucraina, Israel şi securitatea frontierelor SUA, dar republicanii care controlează Camera Reprezentanţilor cu o majoritate redusă au respins pachetul, în timp ce colegii lor din Senat au blocat, la rândul lor, demersul.

"Vom discuta obiectivele strategice ale Ucrainei pentru anul viitor şi o viziune pe termen lung pentru o viitoare forţă", a declarat Austin la începutul întâlnirii, stând alături de generalul Charles Q. Brown, generalul american cu rangul cel mai înalt, şeful Statului Major Interarme.

Austin a anunţat un pachet de ajutor suplimentar pentru Kiev, inclusiv muniţii de apărare aeriană.

Rustem Umerov i-a mulţumit lui Austin pentru sprijinul acordat de Statele Unite.

Discuţiile de la Pentagon au avut loc în timp ce oficiali ai administraţiei Biden şi lideri din industrie s-au întâlnit pentru a discuta despre modalităţile de sprijinire a armatei ucrainene, care a consumat artileria împotriva forţelor ruseşti mai repede decât pot produce aliaţii săi occidentali.

"Trebuie să extindem capacitatea Ucrainei de a susţine numeroasele sisteme şi platforme diferite furnizate de aliaţii şi partenerii din întreaga lume", a declarat Austin.

Biden a pledat miercuri în faţa republicanilor pentru o nouă infuzie de ajutor militar pentru Ucraina, avertizând că o victorie a Rusiei asupra Ucrainei ar lăsa Moscova în poziţia de a ataca aliaţii NATO.

Până la jumătatea lunii noiembrie, Pentagonul utilizase 97% din finanţarea suplimentară de 62,3 miliarde de dolari pe care o primise, iar Departamentul de Stat folosise toate fondurile de asistenţă militară de 4,7 miliarde de dolari care îi fuseseră alocate.

Congresul a aprobat peste 110 miliarde de dolari pentru Ucraina de la invazia Rusiei din februarie 2022, dar nu a aprobat niciun fond de când republicanii au preluat conducerea Camerei de la democraţi, în ianuarie.

Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că amânarea asistenţei americane pentru Kiev, care este dezbătută în Congres, ar crea un "risc mare" ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia.

Ucraina a desfăşurat o contraofensivă majoră în acest an, dar nu a reuşit să străpungă liniile de apărare ruseşti, iar Rusia se află acum în ofensivă în est.

UCRAINA VREA SISTEME THAAD ŞI AVIOANE F-18

Cea mai recentă listă de arme americane de care Ucraina spune că are nevoie pentru a lupta împotriva armatei ruse include sisteme sofisticate de apărare aeriană, avioane de luptă F-18 "Hornet", drone, elicoptere Apache şi Blackhawk, potrivit unor documente consultate de Reuters.

Oficiali din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării au prezentat o "listă de armament pentru a satisface nevoile forţelor de apărare ale Ucrainei" în timpul unei sesiuni cu uşile închise a unei conferinţe desfăşurate miercuri la Washington, la care au participat oficiali guvernamentali şi directori din industria de apărare.

Lista cuprinzătoare a inclus arme pe care Ucraina le are deja în stoc, precum tancuri Abrams şi artilerie de 155 de milimetri, precum şi unele arme precum F-16, drone şi rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune pe care le-a mai cerut în trecut.

Dar lista are şi câteva surprize, inclusiv articole de mare valoare, precum avioanele de transport C-17 Globemaster produse de Boeing şi C-130 Super Hercules produse de Lockheed Martin. Elicopterele de atac Apache de la Boeing au intrat pe listă, la fel ca şi elicopterul Black Hawk fabricat de unitatea Sikorsky de la Lockheed Martin.

Însă ucrainenii nu s-au oprit aici. Documentele arată că Ucraina doreşte, de asemenea, avioane de vânătoare F-18 "Hornet", trei tipuri de drone fabricate de General Atomics, inclusiv MQ-9B Sky Guardian, şi sistemul de apărare aeriană Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) fabricat de Lockheed.

Ucrainenii ştiu că trebuie să îşi asigure ajutorul militar occidental pentru a continua lupta, dar o legislaţie care ar fi oferit miliarde de dolari în noi ajutoare de securitate pentru Ucraina şi Israel a fost blocată miercuri în Senatul american, în timp ce republicanii au insistat asupra cererilor lor de măsuri mai dure pentru controlul imigraţiei la frontiera SUA cu Mexicul.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a făcut din victoria Ucrainei un obiectiv de politică externă în campania pentru realegerea sa în noiembrie 2024.

Lista Ucrainei reflectă cuprinde achiziţii sau donaţii de arme în valoare de miliarde de dolari.

Ambasada Ucrainei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, menţionează Reuters.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.