Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Minunile Holocaustului - Moașa de la Auschwitz

holocaust

Peste 200.000 de copii şi-au găsit sfârşitul în complexul concentraţionar nazist Auschwitz-Birkenau, conform estimărilor, însă chiar şi acolo unde moartea este omniprezentă, viaţa găseşte o cale, conform unui material publicat miercuri de agenţia DPA despre Stanislawa Leszczynska, prizonieră la Auschwitz şi moaşă pentru femeile care au născut în condiţiile inumane din lagăr, noteaz[ Agerpres.

Stanislawa Leszczynska şi fiica ei, Sylwia, au fost deţinute la Auschwitz de la începutul anului 1943 pentru că familia lor era bănuită că ar fi ajutat să se ascundă fugari căutaţi de temuta poliţie politică nazistă, Gestapo.

La puţin timp după ce a ajuns în lagărul morţii, Leszczynska, care avea aproape 47 de ani, a fost trimisă să muncească în barăcile imunde care serveau ca "maternitate" pentru deţinute.

Condiţiile pentru naşteri erau inumane: murdărie, frig, infestare, lipsa echipamentelor medicale sterile, lipsa apei şi a medicamentelor. În aceste condiţii, Leszczynska făcea tot ce-i stătea în puteri pentru a avea grijă de mame şi de nou-născuţi, reuşind să obţină apă fiartă şi să transforme zdenţele în scutece şi pături pentru sugari.

Este mort de aproape un an, dar compania de telefonie mobilă insistă să-și plătească abonamentul

În pofida condiţiilor incredibil de grele în care se năşteau copiii Auschwitz, niciun copil şi nicio mamă nu a murit la naştere. Leszczynska avea să scrie ulterior că deţinutele erau atât de emaciate încât probabil că nici bacteriile nu proliferau pe astfel de organisme slăbite. Chiar şi în aceste condiţii, la Auschwitz se năşteau copii sănătoşi.

"Natura sfida ura şi programul de exterminare şi lupta cu încăpăţânare pentru drepturile ei, reuşind să stoarcă dintr-un rezervor necunoscut de vitalitate", conform mărturiei ei din 1965 intitulată simplu: "Raportul moaşei de la Auschwitz".

Conform estimărilor, Stanislawa Leszczynska a moşit sute de copii în lagărul de concentrare. După propriile declaraţii, a adus pe lume peste 3.000 de copii. Însă, în pofida tuturor eforturilor sale, marea majoritate a acestor copii a avut un destin tragic.

Până la jumătatea anului 1943, toţi copiii născuţi în lagăr erau ucişi după ce veneau pe lume, fără ca măcar să mai fie trecuţi în documentele lagărului, ca şi când nici nu ar fi existat. La puţin timp după ce Leszczynska a fost adusă în lagăr, naziştii au luat decizia de a-i lăsa să trăiască pe copiii proveniţi din mame non-evreice. Copiii evreilor au continuat să fie ucişi imediat după naştere, până în noiembrie 1944, de cele mai multe ori prin înec.

"Nu aveai cum să ascunzi un copil evreu printre copiii non-evrei", scria Leszczynska în raportul său.

Câteva sute de copii moşiţi de Leszczynska au avut şansa de a fi consideraţi "vrednici din punct de vedere rasial" şi au fost trimişi de la Auschwitz pentru a fi germanizaţi. Alţi peste 1.000 de copii au murit de frig şi foame. Doar 30 au supravieţuit până la eliberarea lagărului.

Deţinuţii supravieţuitori de la Auschwitz au lăudat-o pe Leszczynska pentru calmul şi sprijinul pe care-l oferea.

Leszczynska "a reuşit să păstreze demnitatea profesiei ei, iar atitudinea sa i-a ajutat şi pe alţi deţinuţi să nu-şi piardă speranţa", scria deţinutul Stanislaw Klodzinski în 1974, la un an după moartea moaşei de la Auschwitz.

"Pentru deţinuţii tineri, ea a fost un model de urmat, întruchiparea bunătăţii şi a răbdării, punctul lor de reper într-o vreme de criză psihică, deşi era ea însăşi slăbită puternic de regimul de detenţie", mai scria Klodzinski.

O credincioasă romano-catolică devotată, Leszczynska se ruga deseori în timp ce moşea copiii pe care obişnuia să-i şi boteze imediat după naştere. Vaticanul a demarat procesul de beatificare a ei în anul 1992.

Miercuri s-au împlinit 76 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz. Anul acesta comemorările se concentrează tocmai pe soarta tragică a copiilor care au ajuns alături de mamele lor în lagăr sau care s-au născut în acel infern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.