DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

'MINUNILE' din programul de guvernare al USR: Un miliard de euro pentru spitale și Școala de la 8 la 5

Inquam Photos / George Calin
Dan Barna

Dan Barna şi Dacian Cioloş prezintă joi programul de guvernare al USR PLUS, care conţine 40 de angajamente. printre care: fără penali în funcţii publice, fără pensii speciale, reducerea numărului de parlamentari la 300 şi reforma electorală şi transparenţă şi primării mai eficiente.

În documentul intitulat ”Angajamentele USR PLUS în România”, sunt prezentate punctual atât problemele identificate, cât şi soluţiile, conform Mediafax.

Citește și: EXPERIMENT făcut pe populație, în plină pandemie: cum se TESTEAZĂ gradul de conformare al cetățenilor

De pildă, în cazul ”fără penali în funcţii publice”, care prevede interzicerea ocupării de funcţii publice alese pentru persoanele condamnate penal care nu s-au reabilitat, soluţia propusă este: ”Introducerea unui nou articol în Constituţie care prevede că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, conform News.ro.

În cazul pensiilor speciale, USR PLUS propun: ”Eliminarea tuturor pensiilor speciale şi recalcularea lor, în cazul categoriilor profesionale (exemplu: militari) care nu au avut contribuţii, pe baza unei contribuţii implicite la veniturile pe care le-au avut de la Stat. În cazul în care unele nu se pot elimina, se va aplica impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale peste pragul de cinci pensii minime cumulate”.

Un alt angajament este intitulat ”Să nu mori cu dreptatea în mână”, printre măsurile propuse aflându-se desfiinţarea Secţiei speciale pentru cercetarea infracţiunilor din justiţie şi întărirea DNA şi DIICOT.

Alianţa susţine respectarea referendumului prin care numărul parlamentarilor a fost limitat la 300 de parlamentari, precum şi alegerea primarilor în două tururi, dar şi creşterea numărului parlamentarilor din diaspora.

De asemenea, susţine transparenţa totală, prin publicarea online a tuturor contractelor de achiziţii publice.

Ei se mai pronunţă pentru susţinerea transparenţei şi a concurenţei în sistemul de sănătate.

”Dreptul românilor de a alege va deschide sistemul concurenţei, care va încuraja apariţia de noi furnizori de servicii medicale şi creşterea calităţii acestora. De asemenea, deschiderea aceasta va permite atragerea de fonduri suplimentare în sistemul de sănătate”, se arată în document.

”Fără politică în şcoală”, este o altă propunere, soluţia fiind ca Atribuţiile de ordin administrativ ale inspectoratelor şcolare să fie transferate către consiliile de administraţie ale şcolilor.

USR PLU se pronunţă în favoarea dreptului de a alege în educaţie.

”Să poţi alege şcoala la care merge copilul tău, din mai multe opţiuni bune. Deciziile în şcolile publice să fie luate nu de minister şi primărie, ci de consiliul de administraţie al şcolii. Regândirea materiilor şi stabilirea unui curriculum naţional simplificat, completat de unul suplimentar ales de elev sau de şcoală. Un proces mai uşor de înfiinţare şi funcţionare a grădiniţelor, şcolilor şi liceelor private”, propune alianţa.

Totodată, vor să elimine birocraţia.

”Reducerea birocraţiei impusă de stat pentru întreprinderi. Continuăm procesul de debirocratizare prin analiza permanentă a poverii administrative pe mediul de afaceri şi reducerea cerinţelor inutile”, susţin USR-PLUS.

Ei mai propune 0 taxe pe salariul minim, susţinerea fermierilor mici şi mijlocii, facilitarea reîntoarcerii în ţară a românilor din diaspora.”autostrăzi pe bune, nu pe hârtie”, reducerea cantităţilor de ambalaje care în loc să fie reciclate ajung să polueze mediul, prin introducerea unui sistem naţional de returnare voluntară a ambalajelor: lăsăm garanţie, ducem ambalajele înapoi şi recuperăm garanţia şi un parteneriat real şi reciproc avantajos între stat şi cetăţeni în acets domeniu, precum şi combaterea tăierilor ilegale de păduri.

Combaterea sărăciei energetice, crearea unui cadru legal simplificat în domeniul serviciilor, prin acordarea unei forme simplificate de plată (vouchere) pentru lucrătorii sezonieri, zilierii, personalul de menaj şi îngrijire, implementarea legii Venitului Minim de Incluziune care stimulează căutarea locurilor de muncă pentru că persoanele care primesc asistenţă socială nu mai trebuie să aleagă între un loc de munca şi păstrarea ajutorului social, asigurarea accesului tuturor românilor la internet de mare viteză şi alfabetizare digitală, nevoi devenite esenţiale în orice aspect al vieţii, inclusiv sănatate, educaţie şi muncă, ajutor de stat pentru operatorii culturali din sectorul independent-privat, în condiţiile suspendării activităţii acestora pe termen nedefinit. Sprijin pentru relansarea producţiei culturale în condiţiile revenirii treptate a publicului la evenimentele cu prezenţă fizică, educaţie pentru şi prin sport, sprijin financiar pentru cei care cumpară case părăsite la ţară pentru a le restaura şi pune in valoare, fie pentru locuit, fie pentru a le introduce în circuitul turistic, mai ales în zone rurale recunoscute pentru tradiţia arhitecturală specifică,crearea unui Fond pentru Democraţie în Republica Moldova care să sprijine dezvoltarea societăţii civile şi a presei libere, sunt alte angajamente ale USR-PLUS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.