DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

MIPE anunță lansarea unei noi runde de consultări cu privire la Strategia de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului

Economica.net
investitii fonduri dezvoltare

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat luni lansarea unei noi runde de consultări publice în privinţa Strategiei de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului şi a Planului de acţiuni aferent documentului, strategie ce include obiective de dezvoltare pentru următorul deceniu şi care vizează reconfigurarea zonei pe multiple paliere, în contextul dificultăţilor economice şi sociale generate de declinul industriei carbonifere, scrie News.ro.

"Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene anunţă lansarea unei noi runde de consultări publice în privinţa Strategiei de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului şi a Planului de acţiuni aferent documentului, odată cu publicarea, spre dezbatere publică, a documentelor actualizate. Proiectul este finanţat de Comisia Europeană, prin Instrumentul de Sprijin Tehnic (TSI), dedicat susţinerii reformelor structurale în Statele Membre UE (DG-REFORM) şi realizat în colaborare cu PricewaterhouseCoopers România", anunţă ministerul.

Strategia este fundamentată pe patru piloni de dezvoltare, cu direcţii strategice adaptate nevoilor locale pe multiple paliere: îmbunătăţirea calităţii vieţii şi crearea unui mediu sănătos şi durabil pentru generaţiile viitoare, prin optimizarea sistemului educaţional, a celui sanitar-medical, a asistenţei sociale şi a sistemului de protecţie a mediului; diversificare economică, inovare şi antreprenoriat; valorificarea durabilă a specificului local pentru dezvoltarea turismului; accesibilitate, mobilitate şi conectivitate.

"Actuala strategie este un pas semnificativ pentru schimbarea dinamicii locale şi pentru revitalizarea economică a regiunii, fiindcă oferă premisele creşterii calităţii vieţii şi încurajării tinerilor să rămână în Valea Jiului. Cunoscând importanţa acestei strategii pentru oamenii din Valea Jiului şi pentru viitorul microregiunii, ne dorim un proces de consultare cât mai amplu, care să includă toate părţile interesate din zonă, dar şi de la nivel central", a declarat Marius Vasiliu, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

În noul document au fost integrate recomandările şi aspectele relevante rezultate în cadrul primei runde de consultări publice, lansată în perioada 29 octombrie-20 noiembrie 2020. Planul de acţiuni, lansat pentru prima dată în consultare publică, a fost elaborat în baza consultărilor PwC cu autorităţile locale din Valea Jiului şi cu alţi actori relevanţi interesaţi, acţiunile fiind aliniate obiectivelor şi direcţiilor strategice reflectate în cei patru piloni ai strategiei.

"Documentul propus vizează reconfigurarea pe multiple paliere a zonei, în contextul dificultăţilor economice şi sociale generate de declinul industriei carbonifere şi obiectivului asumat la nivel european de tranziţie către o economie verde, cu impact redus asupra mediului înconjurător. Strategia include obiective de dezvoltare pentru următorul deceniu, fiind concepută în baza unei analize a situaţiei Văii Jiului, a resurselor şi oportunităţilor pe care le oferă zona, precum şi în baza evaluării nevoilor populaţiei Văii Jiului şi mediului de afaceri, având administraţia locală ca vector de implementare a acţiunilor propuse prin planul de acţiuni", precizează ministerul.

Sunt trasate direcţii strategice de acţiune, cu o succintă evidenţiere a situaţiei actuale şi a viziunii de dezvoltare pe fiecare palier abordat, iar în planul de acţiuni sunt cuprinse elemente relevante sau prioritare pentru obiectivele fiecărui pilon, din care vor deriva unul sau mai multe proiecte în sprijinul dezvoltării Văii Jiului.

Zona Văii Jiului are un potenţial ridicat de dezvoltare atât prin prisma resurselor naturale, a frumuseţii şi biodiversităţii zonei, cât şi prin prisma resursei umane. În ultimii 30 de ani, regiunea a cunoscut un declin economic şi demografic accentuat, atât ca urmare a problemelor întâmpinate de sectorul minier, dar şi a lipsei de acţiuni concrete care să permită diversificarea economică locală.

Documentul este rezultatul unui proces de consultare la nivelul comunităţii locale din Valea Jiului cu ONG-urile active din zonă, autorităţile locale, mediul academic şi cel de afaceri, reprezentanţi ai Complexului Energetic Hunedoara şi alţi actori participanţi în procesul de consultare de la începutul anului trecut până în prezent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.