Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Miclea: Titlurile doctorilor plagiatori vor putea fi retrase abia în decembrie

Miclea

Fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, avertizează că, potrivit noilor reguli de acordare și retragere a titlurilor de doctor, titlurile obținute pe baza unor lucrări plagiate vor putea fi retrase abia în decembrie 2016.

Într-o analiză pentru Hotnews, fostul ministru subliniază faptul că Legea Educației, promovată de Daniel Funeriu în 2011, la care Miclea și-a adus contribuția, oferea pârghiile legislative necesare pentru ca întreaga procedură de retragere a unui titlu de doctor obținut în urma plagiatului să se desfășoare în maximum 4 săptămâni.

„Legea e clară, dar aplicarea ei necesită caracter. Legi avem, n-avem caractere, domnule ministru!”, scrie Mircea Miclea.

Potrivit acestuia, rezolvarea problemei plagiatelor, pentru toate cazurile semnalate până acum, se putea face „extrem de simplu și de rapid, în baza legislației existente”.

„În loc să suspende Comisia de Etică, dl. ministru ar fi putut să numească noi membri (sunt încă suficienți oameni competenți și onești în țara asta, măcar cât să facă o comisie!). Aceștia ar fi analizat sesizările primite, iar dacă mai era cazul ar fi cerut o nouă expertiză, apoi ar fi recomandat ministrului retragerea titlului de doctor. Ministrul dădea un ordin, iar titlul era retras. Toată procedura ar fi luat 3-4 săptămâni, maximum. Tot în baza legii (art. 170), ministrul putea retrage și titlul de conducător de doctorat celui care a girat plagiatul. Ca să nu facă acest lucru, miniștrii guvernului Ponta s-au prevalat de tot felul de tertipuri: au destituit membrii CNATDCU care au avut curajul să confirme plagiatul, au numit în Comisia de Etică oameni loiali, care înțeleg să-și trăiască viața în genunchi, au tergiversat, au făcut presiuni asupra Universității București și asupra rectorului ei, au dat ordonanțe că oricine poate renunța la titlul de doctor, ca la o umbrelă furată, fără probleme etc. Au făcut tot ce le-a stat în putință să nu aplice legea! Desigur, în astfel de situații, nu-i destul să ai o lege, îți mai trebuie o minimă morală, iar asta a lipsit”, notează Mircea Miclea în analiza sa.

El adaugă faptul că actualul ministru al Educației, Adrian Curaj, prin decizia ded suspendare a Comisiei de Etică, a blocat orice proces de rezolvare a problemei plagiatului.

„Să luam acum un creion și o hârtie și să analizăm soluția. Mai întâi, în legătură cu o teză fraudată, trebuie să apară o sesizare la nivelul universității. Să presupunem, optimist, că ea are loc în prima zi după ce universitățile și-au actualizat procedurile, conform noii legislații, adică 1 iunie. Comisia de Etică trebuie să răspundă acestei sesizări în 30 de zile, deci se face 1 iulie. Această rezoluție se comunică posesorului de titlu de doctor și celui care a făcut sesizarea. Dacă aceștia sunt nemulțumiți, fac contestație. Această contestație se adresează CNATDCU în maxim 10 zile, deci, se face 10 iulie. CNATDCU are la dispoziție 45 de zile să facă o primă analiză și să informeze atât pe cel care a făcut sesizarea, cât și pe deținătorul titlului de doctor de decizia luată (deci, se face 25 august, presupunând că CNATDCU lucrează și în concediu!). Apoi, petentul are la dispoziție 10 zile să facă contestație la decizia CNATDCU, deci ajungem în 4 septembrie. Apoi, după ce a primit această contestație, CNATDCU are la dispoziție 60 de zile, să facă apel la experți externi, să soluționeze contestația și să comunice rezoluția atât petentului, cât și posesorului de doctorat și universității . Din nou, presupunând că toți lucrează în concediu și la sfârșit de săptămână, ajungem în 4 noiembrie. Atunci, pe baza rezoluției CNATDCU, rectorul poate semna decizia de retragere a titlului de doctor și aduce această decizie la cunoștința părților implicate. Pentru aceasta el are la dispoziție 30 de zile, deci ajungem in 4 decembrie. Rectorul transmite decizia către minister. Ministrul primește această decizie a rectorului și poate redacta ordinul de ministru prin care se retrage titlul de doctor. El n-are limita de timp, dar să presupunem că lucrează intens, scrie ordinul într-o zi și, în 5 decembrie, titlul este retras. Victorie! Dar, vai!, în noiembrie avem alegeri parlamentare și, cu siguranță, un nou guvern! Deci, vorba lui Ceaușescu, „stați liniștiți la locurile voastre, tovarăși!” La final de mandat, domnul Curaj poate raporta: „Să trăiți, în timpul serviciului meu nu vi s-a întâmplat nimic deosebit!” Până în decembrie nu-și vor pierde titlul de doctor decât cei care renunță de bunăvoie la el și nu se mai prevalează de noile oportunități deschise de noua legislație. De la o procedură simplă și rapidă, ajungem la o procedură mai mult decât barocă, de-am dreptul gongoristă! Așadar, am înlocuit o procedură simplă și clară cu una abracadabrantă”, explică Miclea.

Acesta a adăugat că Legea Educației Naționale, prin art. 361, abrogă „orice alte dispoziții contrare acestei legi”, deci inclusiv Legea 206/2004, care făcea deosebire între doctorii cu funcții publice și ceilalți doctori în științe și prin invocarea căreia s-a încercat exonerarea doctorilor demnitari de la decizia CNATDCU. Miclea precizează că Legea Educației Naționale din 2011 nu făcea deosebire între tipurile de posesori de doctorat, dimpotrivă, abroga aceste deosebiri de tratament. Cu privire la faptul că ministrul Curaj a anunțat că acordarea și retragerea titlului de doctor va intra complet în atribuția și în responsabilitatea universităților și a Academiei Române, Mircea Miclea scrie că problema cu doctoratele a apărut tocmai în interiorul universităților și acum acestea sunt premiate „la grămadă”. Soluția, în opinia sa, ar fi fost o evaluare rapidă a tuturor școlilor doctorale, prin verificarea fiecărui conducător de doctorat în bazele de date internaționale.

„Apoi, retragi acreditarea tuturor școlilor doctorale din „sfertul debil”, adică 25% dintre școlile doctorale, cele cu performanța cea mai slabă. Apoi, îi alegi pe primii 25% și-i premiezi, adică da, lor le dai dreptul să-și gestioneze singuri programele doctorale, să dea și să retragă titlul de doctor. Pe ceilalți îi lași în continuare sub controlul CNATDCU și al Comisie de Etică”, a adăugat Miclea.

În opinia sa, din documentele ministerului aflate în discuție publică lipsesc aspecte care ar fi trebuit să fie prezente, precum criteriile de evaluare a conducătorilor de doctorat și a școlilor doctorale, procedura de acreditare și de retragere a acreditării școlilor doctorale sau finanțarea substanțială a doctoranzilor de „la zi” și descurajarea sau stoparea doctoranzilor „la frecvență redusă”.

„Ca să nu o mai lungesc, asumindu-mi faptul ca sunt o o simpla voce din public, închei cu trei concluzii amare.

1. Degeaba avem legi, dacă n-avem caractere care să le pună în practică.

2. „Forța deosebită a democrației participative a elitelor” este mai tare decât judecata lucidă.

3. Ceea ce ministerul/ guvernul omite este, de fapt, neimportant.

Vorba cronicarului: <<te sparie gândul!>>”, concluzionează Mircea Miclea.

Sursa foto: b1.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.