Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miron Cozma spune că 111 persoane s-au constituit părţi vătămate împotriva lui în dosarul Mineriada

Inquam Photos / Octav Ganea
Miron Cozma

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat marţi la sediul Parchetului General, unde a fost anunţat de procurori de extinderea urmăririi penale în dosarul ''Mineriada'', în care este cercetat pentru infracţiuni contra umanităţii. La ieşirea din sediul Parchetului, Miron Cozma a spus că 111 persoane s-au constituit părţi vătămate împotriva lui în acest dosar, însă susţine că nu îi este teamă că va fi condamnat şi că va plăti despăgubiri, deoarece este nevinovat şi că de fapt el a fost adus cu forţa în Bucureşti, în iunie 1990.

"S-a creat aşa un fenomen. Unii, pe aici în Bucureşti, sunt specialişti în a şantaja diverse evenimente. De exemplu, au apărut tot felul de oameni care, chipurile, cer despăgubiri pentru mineriadă. Dar ei nu ştiu că pe 13 iunie 1990, când au fost făcute atrocităţile din Piaţa Universităţii, când au fost împuşcaţi oamenii, minerii nu erau în Bucureşti. Minerii au venit pe 14 iunie. Dacă vor să-i dea în judecată pe cei vinovaţi, să îi dea pe tovarăşul Iliescu, tovarăşul Roman, tovarăşul Emil Constantinescu, tovarăşul Băsescu, care de-a lungul vremii nu au făcut altceva decât să-i exonereze pe cei vinovaţi", a declarat Cozma, conform Agerpres.

În ultimele două zile, la Parchet au fost chemaţi Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, amiralul (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, Mugurel Florescu, Adrian Sârbu, Cazimir Ionescu, aceştia fiind anunţaţi că a fost extinsă urmărirea penală în legătură cu evenimentele din 13 - 15 iunie 1990. În dosarul "Mineriada" sunt cercetaţi penal, printre alţii, fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru - fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu - fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare, Emil "Cico" Dumitrescu, fost membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne.

Procurorii militari susţin că în perioada 11 - 15 iunie 1990 inculpaţii au decis, organizat şi coordonat "un atac generalizat şi sistematic" lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei Capitalei, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. "Atacul" din 11 - 15 iunie 1990 a avut următoarele consecinţe: uciderea prin împuşcare a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei; vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.269 de persoane; privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1.242 de persoane, arată procurorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.