Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mișcări ale marinei ruse după prăbușirea Acordului Cerealelor: Rușii par să pregătească o blocadă

youtube.com
fregata rusia

După prăbușirea Inițiativei pentru cereale de la Marea Neagră, flota rusă de la Marea Neagră „și-a schimbat poziția” în pregătirea pentru a impune o blocare a porturilor Ucrainei, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit în actualizarea sa de informații din 26 iulie, notează The Kyiv Independent.

Corveta rusă Sergey Kotov a fost dislocată pentru a patrula pe banda de navigație dintre Bosfor și Odesa. Ministerul a raportat că există o „posibilitate realistă” ca să se alăture unei forțe care va intercepta orice nave comerciale de marfă care navighează către porturile ucrainene.

Există acum „potenţialul ca intensitatea şi amploarea violenţei în zonă să crească”, potrivit informaţiilor actualizate din Regatul Unit.

Moscova a anunțat că nu va extinde Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră pe 17 iulie. Acordul susținut de ONU, care a fost intermediat în iulie 2022, a permis Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră.

Ministerul rus al Apărării a declarat pe 19 iulie că, începând cu 20 iulie, toate navele care navighează către porturile ucrainene vor fi considerate „potențiali transportatori de mărfuri militare” și, prin urmare, ținte legitime.

Înainte de invazia pe scară largă, 95% din cerealele Ucrainei erau exportate prin aceste porturi. Prețurile grâului și porumbului au crescut deja puternic la nivel mondial.

Din 18 iulie, Odesa și celelalte porturi de pe coasta Mării Negre au fost atacate în mod repetat de Rusia.

Pe 19 iulie, ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solskyi, a raportat că atacurile rusești au distrus 60.000 de tone de cereale în Chornomorsk.

Ministerul rus al Apărării a susținut pe 23 iulie că lovitura lor asupra Odesei a vizat „facilități în care se pregătesc acte teroriste împotriva Rusiei”. Atacul a afectat catedrala și centrul istoric al orașului, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Autoritățile ucrainene au raportat că în atac au fost folosite 19 rachete.

Pe 24 iulie, Rusia a folosit drone de atac pentru a lovi infrastructura portuară de pe Dunăre, distrugând un hangar folosit pentru depozitarea cerealelor. Atacul a avut loc în extremul sud-vest al Ucrainei, la doar 200 de metri de granița cu România, stat membru NATO.

Serviciile de informații din Marea Britanie au raportat anterior pe 20 iulie că flota rusă de la Marea Neagră va juca probabil un rol activ în blocarea rutelor comerciale, dar blocada va fi pusă în pericol din cauza dronelor de suprafață și a rachetelor de croazieră ucrainene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.