Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misiune contra cronometru in Arctica - Oamenii de stiință încearcă salvarea datelor climatice din stratul de gheaţă

Shutterstock
topire ghetari

O echipă de cercetători va începe marţi să foreze în stratul de gheaţă din arhipelagul arctic Svalbard, într-o cursă contra cronometru pentru colectarea de date acumulate timp de mai multe secole referitoare la climă şi mediu, înainte ca acestea să dispară sub efectul încălzirii globale, a anunţat luni fundaţia Ice Memory, transmite AFP.

"Gheţarii de la latitudini mari, precum cei din Arctica, au început să se topească cu mare viteză. Dorim să recuperăm şi să conservăm, pentru generaţiile viitoare de oameni de ştiinţă, aceste arhive extraordinare despre clima planetei noastre înainte ca toate informaţiile pe care le conţin să se piardă complet", a declarat Carlo Barbante, directorul Institutului de Ştiinţe Polare din cadrul Consiliului Naţional de Cercetare şi vicepreşedintele fundaţiei, citat într-un comunicat.

Cei opt oameni de ştiinţă din Franţa, Italia şi Norvegia, un specialist în foraj şi un ghid montan vor aduce înapoi din această regiune, care se încălzeşte mult mai repede decât media mondială, două carote de gheaţă de 125 de metri lungime. Una urmează să fie analizată în curând, iar cealaltă va fi păstrată în Antarctica pentru generaţiile viitoare, o reală provocare din punct de vedere logistic.

Comunitatea glaciologilor "asistă astăzi la dispariţia pentru totdeauna de pe faţa planetei a materiei sale prime. Responsabilitatea noastră, în calitate de glaciologi ai acestei generaţii, este să ne asigurăm că păstrăm puţin din ea", a declarat luni pentru AFP preşedintele Ice Memory, Jérome Chappellaz.

Echipa şi-a stabilit tabăra la 1.100 de metri deasupra nivelului mării, în albul nesfârşit al câmpului de gheaţă Holtedahlfonna, presărat cu crevase periculoase.

Acolo, la temperaturi care oscilează între minus 25 de grade Celsius şi minus 5 grade Celsius, va lucra aproximativ douăzeci de zile, adunând cu răbdare preţioşii cilindri translucizi de aproximativ zece centimetri în diametru.

Secţiunile destinate posterităţii, purtând în straturile şi bulele lor de aer 300 de ani de istorie a climei, a mediului înconjurător şi a poluării, vor ajunge la baza franco-italiană Concordia din Antarctica.

O grotă din zăpadă a fost pregătită pentru a le găzdui împreună cu alte carote prelevate din întreaga lume, la o temperatură naturală de aproximativ medie de minus 50 de grade Celsius.

Lansată în 2015, iniţiativa franco-italiană Ice Memory a realizat deja prelevări de gheaţă în Alpi, Anzi, Caucaz şi Altai şi intenţionează să facă acelaşi lucru în total din douăzeci de situri timp de douăzeci de ani.

Misiunea Svalbard, cu un buget total de 700.000 de euro, este finanţată de ministerul italian al Cercetării, instituţiile ştiinţifice participante şi Ice Memory, la rândul său finanţată prin sponsorizări, a precizat această fundaţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.