Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misiune importantă pe Marte: motivul pentru care roverul Curiosity se cațără pe Muntele Sharp

wallpapercosmos.com
curiosity rover

Aproape în fiecare zi, noi, pe Pământ, primim o imagine uluitoare a terenului de pe Marte, trimisă de un rover. Dar, priveliștea din spațiu poate fi și ea destul de uimitoare. Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) tocmai a trimis o imagine sugestivă a lui Curiosity în timp ce urcă pe o creastă abruptă de pe Muntele Sharp, scrie universetoday.com.

Roverul este un mic punct negru în centrul imaginii, ceea ce ne dă o idee bună despre ceea ce a realizat camera HiRISE a MRO. În imagine, roverul pare minuscul, așezat într-o regiune cu "benzi "de material alternativ, întunecat și deschis.

content-image

Unde este Curiosity?

Roverul Curiosity explorează o creastă veche de pe partea laterală a Muntelui Sharp, care este vârful unui crater de pe Marte. Este așezat pe partea laterală a unei caracteristici numite Gediz Vallis Ridge, iar terenurile și materialele păstrează o înregistrare a ceea ce a fost atunci când apa a curs ultima dată acolo. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ trei miliarde de ani. Forța fluxului a adus cantități semnificative de roci și resturi prin regiune. Acestea s-au îngrămădit pentru a forma creasta. Așadar, mare parte din ceea ce vedeți aici sunt rămășițele deshidratate ale acelei inundații.

Fluxurile de moloz sunt destul de frecvente aici pe Pământ, în special în urma inundațiilor, erupțiilor vulcanice, tsunami și a altor acțiuni. Le putem vedea ori de câte ori materiale se revarsă printr-o regiune sau pe o pantă. Într-un flux bazat pe inundații, viteza apei se combină cu gravitația și cu gradul de înclinație pentru a trimite materialul în fugă pe suprafață. Un flux de resturi poate fi, de asemenea, o alunecare de teren uscată, iar acestea pot apărea cam oriunde pe Pământ, unde condițiile sunt potrivite.

Un alt tip de curgere de resturi provine din activitatea vulcanică. Aceasta are loc atunci când materialul erupe dintr-un vulcan sau când cutremurele combinate cu o erupție prăbușesc material în partea laterală a muntelui. Rezultă ceea ce se numește "lahar". Oamenii din America de Nord își amintesc probabil de erupția Muntelui St. Helens din 1980; aceasta a dus la apariția mai multor laharuri care au îngropat părți din terenul înconjurător.

Acum, când oamenii de știință văd regiuni asemănătoare pe Marte, vor să afle mai multe lucruri. Cum s-au format acestea? Au fost create de aceleași procese care le creează pe Pământ? Și, cu cât timp în urmă au început să se formeze? Curiosity și Perseverance, precum și alte vehicule de explorare și aterizare au fost trimise pe Marte pentru a ajuta la găsirea răspunsurilor la aceste întrebări.

A avut loc vreuna dintre aceste acțiuni pe Marte?

Dovezile sunt destul de puternice, motiv pentru care Gediz Vallis este un obiectiv major de explorare pentru rover. Este un canion care se întinde pe o suprafață marțiană de 9 kilometri și este sculptat la o adâncime de aproximativ 140 de metri. Gediz a fost probabil sculptat la început de așa-numita activitate "fluvială" (ceea ce înseamnă acțiune de curgere). Inundațiile ulterioare au depus o varietate de nisipuri și roci cu granulație fină.

De-a lungul timpului, vânturile au spulberat o mare parte din acest material, lăsând în urmă buzunare protejate de materiale lăsate în urmă de inundații. Mărimea rocilor spune ceva despre viteza fluxurilor care au depus toate materialele. Studiile geologice ale acestor roci vor dezvălui compoziția lor minerală, inclusiv expunerea lor la apă de-a lungul timpului.Culmea Gediz Vallis a rezultat în urma acțiunii apei care a împins roci și pământ în jurul ei pentru a o construi în timp.Cercetătorii planetari trebuie acum să afle secvența de evenimente care au creat-o.

Indiciile se află în rocile împrăștiate în regiune și în terenul înconjurător. Muntele Sharp în sine (cunoscut oficial sub numele de Aeolis Mons), are o înălțime de aproximativ 5 kilometri și este, în esență, o grămadă de roci sedimentare stratificate. Pe măsură ce Curiosity își croiește drum pe munte, acesta explorează materiale din ce în ce mai tinere.

Misiunea lui Curiosity la Gediz

Pentru a plasa toate acestea la o scară mai mare, Mount Sharp este vârful central al craterului Gale. Acesta s-a format în urmă cu aproximativ 3,5-3,8 miliarde de ani în urma unui impact. Cu timpul, apa a inundat craterul de mai multe ori. Aceasta s-a scurs și a dispărut în cele din urmă, deoarece clima lui Marte a transformat-o în deșertul prăfuit pe care îl vedem astăzi.

content-image

Vânturile au jucat, de asemenea, un rol în umplerea craterului cu praf și depozite de nisip. Această așa-numită activitate eoliană a contribuit, de asemenea, la sculptarea Muntelui Sharp. Această istorie a depunerii și eroziunii pe bază de vânt și apă a făcut din craterul Gale un loc foarte atractiv pentru explorare. Acesta este motivul pentru care Curiosity a fost trimis acolo și își continuă călătoria pe Mount Sharp.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.