Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misiune strategică: Cum va încetini detonarea barajului de la Kahovka înaintarea trupelor ucrainene

pravda.com
Kirill Budanov

Rusia va încetini avansul trupelor ucrainene în sud cu doar două săptămâni dacă va arunca în aer barajul hidrocentralei Kahovka, însă o astfel de decizie ar inunda teritoriul ocupat de Moscova şi ar afecta un canal de apă vital pentru Crimeea anexată, a declarat şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, Kiril Budanov, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Oficialul ucrainean a făcut aceste declaraţii într-un interviu publicat luni de Ukrainska Pravda după ce preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că Rusia a minat barajul hidroelectric de pe fluviul Nipru şi se pregăteşte să îl distrugă.

Budanov, şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), a declarat că barajul hidrocentralei Kahovka a fost minat doar parţial de Rusia şi că distrugerea sa completă ar necesita multe tone de explozibili.

O astfel de acţiune ar crea o catastrofă de mediu şi ar provoca noi probleme Rusiei, ale cărei forţe ar trebui să se retragă către Crimeea, a mai spus el.

"Se vor confrunta cu o inundare totală a zonelor (ocupate de ruşi) pe malul stâng al Hersonului. Ei vor pierde chiar şi teoretic posibilitatea de alimentare cu apă prin Canalul Crimeii de Nord către Crimeea...", a mai spus el.

"Desigur, ne-ar complica avansul pentru o anumită perioadă de timp. Şi aceasta, apropo, nu este o perioadă foarte lungă de timp, în jur de aproximativ două săptămâni", a mai spus Budanov.

Ucraina a blocat alimentarea cu apă a peninsulei Crimeea prin Canalul Crimeii de Nord după ce Rusia a ocupat peninsula în 2014. După ce forţele ruse au capturat noi zone din sudul Ucrainei în acest an, ele au restabilit alimentarea cu apă prin acest canal.

Potrivit lui Budanov, distrugerea barajului "va nărui, de asemenea, posibilitatea existenţei centralei nucleare de la Zaporojie că această facilitate este indisolubil legată de baraj".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.