Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mister în jurul dispariției asistentului lui Kadîrov - După ce a cerut inclusiv ajutorul ucrainenilor, liderul cecen anunță că Delimhanov e în viață

Delimhanov kadirov

Un comandant cecen de rang înalt, membru al parlamentului rus şi un aliat apropiat al liderului cecen Ramzan Kadîrov, ar fi fost rănit în Ucraina, au anunţat surse militare ruse, ceea ce a determinat însuşi Kremlinul să se declare îngrijorat, dar în final colegii lui s-au grăbit să spună că este în viaţă şi este bine, relatează BBC.

Adam Delimhanov este un aliat apropiat al celebrului lider cecen Ramzan Kadîrov. Într-un mesaj postat pe Telegram, Kadîrov a scris miercuri că nu poate lua legătura cu el şi a cerut ajutor, inclusiv de la serviciile de informaţii ucrainene, pentru a-l găsi pe "fratele său drag".

La începutul acestei săptămâni, deputatul dispărut a declarat că s-a întâlnit cu guvernatorul regiunii ruse de frontieră Belgorod şi a promis că va ajuta la protejarea zonei de atacurile dinspre Ucraina. Belgorodul a fost vizat în ultimele săptămâni de o serie de raiduri transfrontaliere dinspre Ucraina.

Cu toate acestea, locul în care se afla miercuri era un mister.

Canalul de televiziune oficial al armatei ruse, Zvezda, a relatat că acesta era "în viaţă, dar rănit", citând informaţii de la camera inferioară a parlamentului rus. Zvezda a infirmat însă informaţiile care circulau pe reţelele sociale ucrainene potrivit cărora Delimhanov ar fi fost ucis.

Surse ucrainene au făcut referire la un atac neconfirmat asupra paramilitarilor ceceni Ahmat în oraşul de coastă Primorsk, la mare distanţă de linia frontului din sudul regiunii Zaporojie. Potrivit altor informaţii, convoiul lui Delimhanov a fost lovit în regiunea Zaporojie, care se află în centrul contraofensivei ucrainene.

Recompensă oferită de Kadîrov

Ramzan Kadîrov a oferit o recompensă mare găsirea "fratelui său drag", mergând chiar până la a cere ajutorul serviciilor secrete ucrainene. "Eu însumi nu-l găsesc în niciun fel pe Adam Delimhanov. Nu pot lua legătura cu el. Solicit serviciilor secrete ucrainene să furnizeze informaţii cu privire la locul exact şi la poziţiile care au fost lovite, pentru ca eu să îl mai pot găsi pe dragul meu FRATE. Promit o recompensă generoasă şi vă rog să mă ajutaţi" - a scris Kadîrov pe Telegram.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că urmăreşte evenimentele cu mare îngrijorare şi că aşteaptă clarificări cu privire la cele întâmplate. În schimb, Kremlinul nu a comentat până acum soarta unei alte figuri militare importante, generalul-maior Serghei Goriachev, care ar fi fost ucis luni pe front într-un atac cu rachete.

După aceea, oficialii ruşi au căutat să dezmintă informaţiile potrivit cărora comandantul de rang înalt ar fi fost rănit. Un coleg deputat, Dmitri Kuzneţov, l-a citat pe preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, care a declarat că tocmai a vorbit cu Adam Delimhanov şi că acesta este "viu şi nevătămat".

Kadîrov se răzgândește

Câteva ore mai târziu, şi liderul cecen a revenit asupra comentariilor sale anterioare, susţinând că aliatul său apropiat "nici măcar nu a fost rănit" şi acuzându-i pe ucraineni că mint. "Ştiam acest lucru încă de la începutul injecţiei de ştiri false, dar am decis să le arăt tuturor, în primul rând ucrainenilor, până la ce nivel a coborât presa lor", a motivat Kadîrov.

Delimhanov, care are o prezenţă activă pe reţelele sociale, cu peste o jumătate de milion de urmăritori pe Telegram, nu a făcut niciun comentariu, menţionează Reuters.

Ramzan Kadîrov conduce Cecenia din 2007 şi este un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. În vârstă de 53 de ani, Adam Delimhanov conduce divizia cecenă a gărzii naţionale ruse şi este considerat mâna sa dreaptă.

Delimhanov este un fost separatist cecen care în cele din urmă a trecut de partea Moscovei, împreună cu o mare parte din conducerea regiunii. El este şi membru al Dumei de Stat şi a avut un rol proeminent în campania militară a Rusiei din Ucraina, comandând forţele cecene în timpul asaltului de la Mariupol de anul trecut.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.