DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mitropolitul Ioan a primit un nou titlu onorific: Doctor Honoris Causa. Pentru mine este încă o cruce, încă o sarcină, încă o datorie

basilica.ro
mitropolit ioan

După ce la finalul lunii noiembrie a devenit Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Mitropolitul Ioan a primit luni, 6 decembrie, un nou titlu onorific: Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara (USAMVBT), conform basilica.ro

La evenimentul desfășurat în Aula Magna „Iulian Drăcea”, au fost prezenți prof. univ. dr. Cosmin Alin Popescu, rectorul USAMVBT, prof. univ. dr. Gheorghe Dărăbuș, președintele Senatului USAMVBT, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, profesori, reprezentanți ai mediului academic timișorean, autorități locale.

„Astăzi are loc un eveniment solemn, cu importanță deosebită pentru universitatea noastră și pentru cetatea Timișoarei. Este o zi irepetabilă, o zi care va rămâne în istoria Universității, ca una dintre cele mai importante, deoarece comunitatea noastră crește cu prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului”, a spus rectorul USAMVBT,

„Este necesară o explicație în plus, față de cele, poate, prea puține și sărace cuvinte adresate Înaltpreasfințitului Părinte Ioan”, a spus Acad. Prof. univ. emerit dr. Ion Păun Otiman după ce a crostit Laudatio. „Cum explicăm noi, cei din USAMVBT, inițiativa domnului rector de a i se acorda titlul de Doctor Honoris Causa unui preot din partea unei universități a cărei menire de bază este străvechea agricultură, dar și truda pământului și grija față de țăranul român și satul românesc de astăzi”.

„Da, preotul și agricultorul sau agricultorul și preotul au în comun cea mai importantă triadă a vieții: pământul, cerul și omul. Așa cum noi, agricultorii, purtăm de grijă ca toți românii, toți oamenii să aibă pâinea cea de toate zilele, în toate zilele, tot așa, Părintele Mitropolit Ioan binecuvintează bobul de grâu pe care se află întipărit chipul Domnului și se roagă pentru rodnicia holdelor ori de câte ori ajunge lângă un lan de grâu”.

„Pentru mine este încă o cruce”

După primirea titlului de Doctor Honoris Causa, Mitropolitul Banatului a susținut prelegerea „Cultura, candela neamului”, iar, la finalul ceremoniei de decernare, a spus:

„Pentru mine este încă o cruce, încă o sarcină, încă o datorie la care trebuie să fiu prezent de astăzi. Acest titlu mă obligă să fiu și mai mult alături de școala românească, de orice categorie ar fi ea. Și, după cum bine știți, m-am implicat în ajutorarea grădinițelor și până la a ajuta sistemul de învățământ universitar de aici, din Banat”.

„Mulțumesc domnului rector și Senatului pentru încredere și recunoștință! Voi rămâne, mai departe, alături de conducerea acestei universități, ajutând-o prin tot ceea ce îmi stă în putință, la dezvoltarea ei ca știință, ca știință a pâinii, pentru că aici, la această universitate, studenții învață să facă pâine pentru neamul nostru românesc și îi îndemn să facă pâinea, așa cum au făcut-o maicile noastre, odinioară”, a spus Mitropolitul Ioan.

La finalul ceremoniei, un grup de clerici și studenți teologi a interpretat o suită de colinde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.