Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modificare ISTORICĂ în SUA: Opoziția democrată din Senat a BLOCAT confirmarea unui judecător

Alternative Investment Coach
alegeri sua

Opoziţia democrată din Senatul american a obstrucţionat joi confirmarea la Curtea Supremă a judecătorului conservator Neil Gorsuch, determinând majoritatea republicană să declanşeze imediat o modificare istorică a regulamentului, menită să forţeze depăşirea blocajului, relatează AFP.

Într-un vot procedural, 44 din cei 48 de senatori democraţi au respins scurtarea dezbaterilor privind nominalizarea lui Neil Gorsuch, cu trei voturi mai mult decât era necesar pentru blocarea procedurii, scrie agerpres.ro.

Citește și: ASTA nu o știai! De ce este OBLIGATORIU ca morții să fie îngropați la 2 metri sub pământ

Potrivit regulilor în vigoare în Senat, este nevoie de 60 de voturi pentru ca o propunere să treacă în etapa următoare.

Aceasta a fost pentru prima oară când numirea în instanţa supremă din SUA a fost blocată pe această cale.

Citește și: Sclavă a 5 bărbați, GRAVIDĂ la 11 ani, și-a câștigat dreptatea la CEDO

Pentru depăşirea obstrucţiei, liderul majorităţii republicane, Mitch McConnell, a iniţiat o serie complicată de voturi procedurale pentru ca pragul să fie coborât de la 60 la 51 de voturi.

Demersul era joi în curs de a reuşi, ceea ce va pune capăt unei epoci în istoria Senatului, instituţie care a cultivat arta compromisului de la întemeierea Statelor Unite, dar care a devenit extrem de polarizată în decursul anilor.

Citește și: Ce poate face Samsung Galaxy S8, cu asistent virtual

'În spatele opoziţiei faţă de acest candidat se ascunde opoziţia faţă de omul care l-a numit şi partidul pe care îl reprezintă', a comentat Mitch McConnell.

'Atunci când un candidat nu are suficiente voturi, răspunsul nu este schimbarea regulilor, ci schimbarea candidatului', a declarat în replică liderul democraţilor, Chuck Schumer, apreciind că Gorsuch 'va fi unul dintre judecătorii cei mai conservatori din istoria Curţii Supreme'.

Citește și: REVOLTĂTOR Ce s-a întâmplat cu Coloana Infinitului / VIDEO

'Consecinţele pentru Senat şi pentru viitorul Curţii Supreme vor fi de durată. Regula celor 60 de voturi este scutul democraţiei noastre (...) şi o pavăză împotriva extremismului judiciar', a mai prevenit Schumer.

Votul propriu-zis privind confirmarea lui Neil Gorsuch, nominalizat de preşedintele Donald Trump în ianuarie, va avea loc vineri. Gorsuch ar urma să-l înlocuiască pe judecătorul conservator Antonin Scalia, decedat în februarie 2016.

Citește și: Un inginer s-a însurat cu femeia-robot pe care a construit-o / VIDEO

Barack Obama îl propusese anul trecut pe Merrick Garland pentru postul vacant, dar majoritatea republicană a refuzat să ia în discuţie această numire, invocând apropierea scrutinului prezidenţial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.