Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modificările legale propuse de umaniști pentru Legea dialogului social, o rezolvare facilă a conflictelor de muncă la nivel de sindicat

captura Antena 3
Dragos Frumosu

O lege a dialogului social care să fie în acord cu legislația comunitară și care să ofere premisele unui dialog real între părți ar fi permis soluționarea facilă a actualei crize de la Metrorex, consideră Dragoș Frumosu, liderul SindAlimenta și al Departamentului pentru Industrie Alimentară al PPU (social-liberal).

„Acolo vorbim despre o componentă litigioasă comercială, care este de competența instanțelor judecătorești, apoi de un conflict de drepturi de natură sindicală reglementat de Legea Dialogului Social. Cele două aspecte trebuie analizate distinct, fără a încerca să aruncăm o anatemă asupra întregii mișcări sindicale, orice măsură antisindicală pornită de la un caz particular având menirea să altereze și mai mult cadrul dialogului social, unul atât de precar în acest moment”, a explicat Dragoș Frumosu.

În cursul anului trecut, parlamentarii PPU (social-liberal) au depus un proiect de lege pentru completarea și modificarea Legii 62/2011, modificări care ar restabili premisele pentru un dialog social real în România.

„Modificările legislative pe care le propunem noi, umaniștii, au în vedere și punerea de acord a prevederilor actului normativ cu recomandările organismelor europene și ale Organizației Internaționale a Muncii, ale Codului Civil, precum și cu deciziile Curții Constituționale. Aspectul crucial al Dialogului Social bipartit este parteneriatul. Se porneşte de la premisa că sindicatele şi asociaţiile patronale recunosc existenţa unei probleme comune şi se angajează să acţioneze împreună pentru a o rezolva. Dialogul Social devine astfel un instrument al consensului. În plus, în varianta sa tripartită,  Dialogul Social oferă partenerilor sociali (sindicate, patronate, guvern) un instrument prin care pot influenţa deciziile guvernului şi prin care îşi pot susţine interesele, iar guvernului un plus de legitimitate pentru acţiunile sale.

Pentru ca abordarea prin Dialog Social să funcţioneze, este nevoie să fie îndeplinite un număr de condiţii preliminare, printre care cele mai importante sunt fundamentele unei societăţi democratice şi existenţa unui cadru legislativ al  proceselor de dialog. Este nevoie de organizaţii sindicale şi patronale, care să poată să-şi îndeplinească rolul în procesul de dialog. În afară de aceasta, este nevoie de un interes comun şi de o deschidere a părţilor spre un astfel de dialog constructiv, bazat pe colaborare, care să reglementeze clar dreptul la muncă și să apere drepturile angajaților”, a subliniat Dragoș Frumosu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.