Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova cere ajutorul României: Celebru procuror din România, în comisia care îl va evalua pe procurorul general suspendat al Republicii Moldova

mariana alexandru

Procurorul DIICOT Mariana Alexandru, fost procuror DNA, a fost propusă în calitate membru al Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo. Hotărârea privind desemnarea a unui membru din partea Consiliului Superior al Procurorilor a fost aprobată luni, 22 noiembrie.

„CSP a decis numirea Marianei Alexandru, ex-procurorul Direcției Naționale Anticorupție din România, în componența de evaluare a performanțelor Procurorului General. Hotărârea va fi publicată pe pagina Consiliului Superior al Procurorilor și poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău in termen de 30 de zile de la comunicarea sau notificarea acesteia”, a declarat Angela Motuzoc, președinta CSP, potrivit protv.md.

Cel mai probabil urmează o solicitare către autoritățile din România, având în vedere calitatea de procuror DIICOT pe care o deține în prezent Mariana Alexandru. Între Ministerul Public din România și Procuratura Generală a Republicii Moldova există și un protocol de colaborare care menționează astfel de schimburi de competență.

Mariana Alexandru - procurorul fără achitări

Mariana Alexandru are o vechime de 30 de ani în magistratură, timp în care a intrumentat dosare grele, în care au fost condamnaţi, printre alţii, Adrian Năstase, Elena Udrea, Cătălin Voicu şi Monica Iacob Ridzi. Este unul dintre puținii procurori din România fără achitări. În 2020 a candidat pentru funcția de procuror-șef al DNA, însă ministrul de atunci al Justiției, Cătălin Predoiu, l-a propus pe Crin Bologa.

Mariana Alexandru este unul dintre cei mai titrați procurori din România, fiind primul procuror din istoria României care a reușit să obțînă aviz pentru reținerea și arestarea unui senator, Cătălin Voicu, în anul 2010, dar și a unui judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Florin Costiniu.

Dintre dosarele de răsunet instrumentate de procuror mai amintim dosarele foștilor miniștri Miron Mitrea, Monica Iacob Ritzi, deputatului Florin Popescu, membrului Consiliului Superior al Magistraturii Adrian Toni Neacșu, judecătoarei ÎCCJ Maria David sau procuroarei PÎCCJ Angela Nicolae. A fost procurorul care a decis infirmarea soluției în cazul Gala Bute, care a condus la redeschiderea cercetărilor în anul 2014. Nu a înregistrat nicio achitare în toată cariera.

Din 2005, dosarele referitoare la Adrian Năstase au fost subiect de discuţie la Bruxelles, iar Comisia Europeană a făcut nu o dată referire la soluţionarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, în speţă fostul premier PSD şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor. Ambasada SUA transmitea în 2010 că procurorul Mariana Alexandru „a fost foarte eficient”, „construind un caz solid”. Tot Ambasada SUA i-a luat apărarea Marianei Alexandru în 2013, când ministrul Justiției a încercat să o schimbe din fruntea unei secții a DNA.

În 2015, Mariana Alexandru a fost selectată de de delegația Uniunii Europene de la Chișinău pentru a oferi asistenţă în domeniul investigării infracțiunilor de corupție, concluziile analizelor sale fiind preluate in modificările legislative din domeniul justiției din Republica Moldova. La scurt timp, procurorii moldoveni au cerut arestarea fostului prim-ministru Vlad Filat. Procurorul Adriana Bețișor explica că există temei pentru a solicita 30 de zile de arest pentru Vlad Filat și că în acest sens este de ajutor și procurorul din România Mariana Alexandru. Ulterior, Filat a fost condamnat.

În anul 2014, procurorul Mariana Alexandru s-a pensionat în urma unor presiuni ale conducerii DNA, chiar când instrumenta dosarul Gala Bute. Aceasta a aflat abia în 2018 că avea un dosar la DNA, care a fost clasat pe motiv că faptele nu există. A fost consilier al șefului DIICOT, Felix Bănilă, după care a depus cerere de revenire în magistratură, aprobată în iunie 2019 de CSM. După o scurtă perioadă la Parchetul Curții de Apel Craiova, a devenit procuror DIICOT, unde activează și în prezent.

Cazul Stoianoglo

Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, cercetat în prezent pentru mai multe capete de acuzare privind presupuse fapte de corupție și abuz în serviciu, va rămâne în continuare suspendat și reținut la domiciliu.

Reținerea sa a fost făcută chiar din biroul său de la Procuratura Generală de către procurorul de caz Victor Furtună și mascaţii de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS).

Furtună a solicitat atunci arest pentru un termen de 30 de zile, cu plasare în detenţie a acestuia. Magistraţii de la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, au decis însă ca Alexandr Stoianoglo să fie plasat în arest la domiciliu.

Procurorul general suspendat al Republicii Moldova este acuzat de abuz în serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu, corupere pasivă, darea declaraţiilor mincinoase în faţa unui organ competent şi favorizarea unui grup criminal organizat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.