Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova își dorește relații energetice pe termen lung cu Azerbaidjan - ministru (interviu exclusiv)

Facebook
gaze moldova

Moldova caută relații pe termen mai lung cu Azerbaidjan în sectorul energetic, a declarat Victor Parlicov, ministrul energiei al Republicii Moldova, într-un interviu exclusiv pentru Trend, împărtășind concluziile celei de-a 10- a reuniuni a Consiliului Consultativ al Coridoarului de Gaze Sud, întâlnire care a avut loc la Baku la 1 martie.

„Este încurajator faptul că discuțiile privind energia verde au fost incluse în agenda întâlnirii. Ne propunem să trecem de la simple angajamente tranzacționale la crearea de parteneriate durabile cu Azerbaidjan. Având în vedere expertiza companiei petroliere de stat din Azerbaidjan SOCAR în producția de îngrășăminte, există potențialul de colaborare în acest sector. România și Bulgaria fiind piețe semnificative pentru îngrășăminte, ar fi strategic să se înființeze unități de producție mai aproape de aceste piețe. Apropierea Moldovei de Ucraina, o altă piață majoră, se adaugă la apel. În ciuda producției anterioare substanțiale de îngrășăminte a Ucrainei, incertitudinile apărute în urma războiului ridică

întrebări cu privire la producția sa viitoare. Prin urmare, suntem dornici să colaborăm cu SOCAR sau cu afiliații săi pentru a iniția producția de îngrășăminte în Moldova. Ca națiune agricolă, Moldova nu numai că utilizează aceste produse pe plan intern, ci servește și ca un centru logistic esențial pentru exportul către Țările UE și Ucraina”, a declarat el.

Parlicov a menționat că Moldova este deschisă posibilității ca SOCAR să investească în infrastructura de distribuție a gazelor din țară.

„Explorăm căi pentru stabilirea de relații pe termen lung și promovarea unei prezențe investiționale susținute a Azerbaidjanului în Moldova și invers. În cadrul discuțiilor cu reprezentanții SOCAR, precum și cu oficialii din ministerele energiei și economiei, perspectiva investiției în energie electrică. s-a deliberat producţia în Moldova pentru sporirea capacităţii de echilibrare a sistemului electric”, a precizat ministrul.

Parlicov a adăugat că Moldova este dornică să atragă investiții pe termen lung din Azerbaidjan.

„Înțelegerea de ce proiecte de această natură au rămas nerealizate în Moldova până în prezent este crucială. Din punct de vedere istoric, Moldova a fost în totalitate dependentă de un singur furnizor, ceea ce a condus la o vulnerabilitate în care prețurile energiei erau condiționate de relațiile politice cu Rusia. Această dependență a reprezentat un factor de descurajare semnificativ pentru investitori majori, care acordă prioritate stabilității în furnizarea de energie și stabilirea prețurilor. Doar cu eforturile recente de diversificare a surselor de energie și de consolidare a securității energetice peisajul s-a schimbat. Acum, odată cu aprovizionarea cu energie diversificată și cu măsurile de securitate îmbunătățite, fezabilitatea unor astfel de proiecte devine un subiect de discuție pertinent”, a remarcat Parlicov.

Agenda verde

Parlicov a subliniat angajamentul Azerbaidjanului de a îmbrățișa agenda ecologică, în ciuda abundenței sale de resurse energetice tradiționale.

„Eforturile Azerbaidjanului, precum proiectul de a pune un cablu sub Marea Neagră pentru furnizarea de energie verde a Europei și inițiativele interne pentru producerea de energie regenerabilă, fac posibilă crearea de noi conexiuni energetice între Europa și regiunea Caspică”, a declarat el.

Parlicov a explicat că, deși Moldova poate să nu fie conectată direct la astfel de proiecte din cauza constrângerilor geografice, ea va beneficia indirect de piața românească.

„Având în vedere constrângerile noastre geografice, stabilirea unei legături directe între Moldova și un astfel de proiect ridică provocări. Cu toate acestea, anticipăm beneficii

indirecte prin integrarea noastră pe piața europeană de energie prin România. Moldova își îmbunătățește în mod activ infrastructura energetică prin dezvoltarea unor linii de conexiune robuste cu Sistemul energetic românesc. Apreciem că în 5-6 ani, Moldova se va integra perfect pe piața europeană de energie, aliniându-se strâns cu România. În consecință, dacă cablul va ajunge pe piața românească, consumatorii moldoveni vor avea acces la aceleași surse de energie trecerea directă a cablului prin Moldova poate să nu fie necesară din punct de vedere economic sau logistic, interesul nostru puternic și sprijinul pentru proiect provin din obiectivul nostru mai larg de integrare pe piața UE”, a menționat ministrul.

Parlicov a evidențiat diferența dintre sistemul energetic al Republicii Moldova și cel al Azerbaidjanului, menționând că sistemul Republicii Moldova este mai mic la scară.

„În consecință, amploarea proiectelor în Moldova este, de asemenea, semnificativ mai mică. Cu toate acestea, mecanismele pe care le folosim pentru a atrage investiții sunt similare și suntem dornici să facem schimb de experiență cu Azerbaidjan în acest sens. Moldova desfășoară licitații pentru aproximativ 60 de megawați de energie solară și putin peste 100 de megawati de energie eoliana. Modelul de licitatie asigura ca firma care ofera cel mai bun pret pentru consumatori isi asigura un contract de 15 ani pentru a vinde energie la pretul convenit. Acest mecanism nu numai ca garanteaza anumite venituri, dar si favorizeaza competitivitatea, asigurand cele mai bune posibile prețuri pentru consumatorii noștri”, a spus ministrul.

Parlicov a subliniat trecerea Moldovei de la dependența de un singur furnizor, declarând: „A fost fundamental pentru noi să ne eliberăm de dependența de un singur furnizor”.

El a afirmat disponibilitatea Moldovei de a procura gaze naturale în condiții comerciale, marcând o schimbare semnificativă în strategia lor de achiziție de energie.

Viitorul coridorului sudic al gazelor

„Când a fost conceput Coridorul sudic al gazelor, puțini au anticipat implementarea sa rapidă sau transformarea sa într-o arteră critică care protejează aprovizionarea cu gaze către Europa. Cu toate acestea, odată cu debutul războiului din Ucraina, acest coridor a căpătat o importanță capitală. Geopolitica aprovizionarea cu energie și gaze s-a remodelat. Coridorul sudic al gazelor, completat de dezvoltarea infrastructurii din Balcani, a jucat un rol esențial în diversificarea rapidă a surselor de aprovizionare cu energie ale Europei”, a menționat ministrul Energiei al Republicii Moldova.

El a subliniat că fără Coridorul Sudic al Gazelor, Coridorul Vertical al Gazelor, reducerea rapidă a dependenței de Gazprom de la 100% la aproape zero în partea de țară pe care Moldova o controlează ar fi fost imposibilă.

„În ciuda faptului că regiunea transnistreană continuă să primească gaze de la Gazprom, restul Moldovei și-a îndeplinit cu succes cerințele de gaze prin achiziționarea de la diverși furnizori europeni. Într-o realizare notabilă anul trecut, am demonstrat că achiziționarea de gaze de pe piața europeană nu era doar fezabilă, ci și de asemenea, mai rentabil decât formula de preț stipulată în contractul nostru cu Gazprom.

Coridorul sudic al gazelor este un proiect finalizat, întărind în mod semnificativ securitatea aprovizionării cu energie a Europei. Pe măsură ce evaluăm viitorul, este imperativ să luăm în considerare următorii pași. Având potențialul altor țări din regiunea Caspică de a se alătura acestui coridor, avem ocazia de a-i extinde domeniul de aplicare, facilitând conexiuni îmbunătățite între Europa și Asia Centrală. În special, întreaga regiune Caspică apare nu numai ca un rezervor de combustibili fosili, ci și ca un potențial hub pentru energie verde”, a conchis el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.