Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment istoric - Prima fotografie făcută vreodată unei găuri negre va fi dată publicităţii în curând

spatiu

Prima fotografie făcută vreodată unei găuri negre va fi prezentată în curând de oamenii de ştiinţă de la Event Horizon Telescope Collaboration care vor publica un "rezultat revoluţionar" al proiectului la 10 aprilie, potrivit unui consultant media, scrie CNN. Evenimentul va cuprinde conferinţe de presă simultane în mai multe oraşe din lume şi transmisiuni live în diferite limbi potrivit news.ro.

Colaborarea, numită EHT, este o reţea globală de telescoape care încearcă să fotografieze pentru prima dată o gaură neagră.

Prima ţintă este Sagittarius A, unde s-ar afla o gaură neagră masivă, aflată la 26.000 de ani lumină de Pământ, şi a doua este centrul unei galaxii cunoscute drept M87.

Găurile negre sunt alcătuite din cantităţi uriaşe de materie strânsă într-o zonă mică, potrivit NASA, creând un câmp puternic gravitaţional care atrage totul din jur, inclusiv lumina.

Pentru a surprinde o imagine a unei găuri negre, cercetătorii au combinat puterea a opt radiotelescoape din jurul lumii folosind o tehnologie numită Very-Long-Baseline-Interferometry (VLBI), potrivit European Southern Observatory, care face parte din EHT. Aceasta creează un telescop virtual aproape de aceeaşi mărime cu cea a Pământului.

Dong Lai, profesor de astronomie şi expert în găuri negre la Universitatea Cornell, crede că echipa EHT se pregăteşte pentru o dezvăluire uriaşă. "Cred că EHT va realiza o imagine a unei găuri negre supermasive din centrul Căii Lactee şi, de asemenea, cu o alta în mijlocul galaxiei vecine M87", a spus Lai, care nu este implicat în proiectul EHT, într-un comunicat de presă.

"Mai precis, acestea sunt imagini ale radiaţiilor de gaz care orbitează foarte aproape de gaura neagră. Gravitatea puternică a găurii negre creează o umbră neagră cu formă distinctă în care nu poate fi văzută niciun fel de lumină".

Aşa cum explică Lai, este dificil de văzut umbrele găurii negre, deoarece toate imaginile sunt estompate de gaz interstelar, ceea ce reprezintă o provocare pentru echipa EHT.

Prin intermediul canalului de YouTube al Comisiei Europene va fi transmisă, miercuri, o conferinţă de presă, de la ora 9.00.

Existenţa găurilor negre este universal acceptată printre astronomi, dar încă există multe lucruri necunoscute despre ele. 
În iunie 2018, cercetătorii de la Universitatea Naţională Australiană au descoperit gaura neagră cu cea mai rapidă creştere din univers.

Gaura neagră supermasivă, cunoscută drept quasar, creşte atât de repede încât poate înghiţi o masă de mărimea Soarelui la fiecare două zile. Iar în ianuarie 2019, oamenii de ştiinţă au depistat cea mai bătrână gaură neagră din univers pentru prima dată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.