Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Momente cu adevărat dramatice: pasagerii submarinului Titan ar fi rămas fără oxigen

Agerpres - Reuters
submarin Titan

Cei 5 pasageri ai submarinului Titan, cei care au mers să viziteze epava Titanicului, ar fi rămas fără oxigen, conform specialiștilor. Submarinul are o rezervă de oxigen îmbuteliat care ar fi putut dura 96 de ore, timp care, din păcate a expirat. Limita de oxigen ar fi putut fi afectată de ritmul de respirație al celor din interiorul ambarcațiunii, mai ales dacă la bord se află turiști cu experiență limitată în scufundări, informează Bussines Insider.

Submarinul Titan, folosit pentru a vizita epava vasului Titanic, de pe fundul Oceanului Pacific, a dispărut în mod misterios. La bordul submarinului se aflau cinci oameni, printre care miliardarul şi exploratorul britanic Hamish Harding. Este o zonă izolată şi este o adevărată provocare logistică să se organizeze o căutare în acea zonă.

Pe lângă lipsa oxigenului, pasagerii au rămas pe întuneric, iar riscul cel mare să moară degerați, înainte de a rămâne fără oxigen.

Dr. Ken Ledez, expert în medicină hiperbară la Universitatea Memorial din St John's, Newfoundland, a explicat faptul că rămânerea fără aer nu este singurul pericol cu care se confruntă cei de la bord, informează BBC.

Este posibil ca nava să fi rămas fără energie electrică, ceea ce probabil care un rol major în controlul cantității de oxigen și dioxid de carbon din interiorul navei.

Pe măsură ce nivelul de oxigen scade, proporția de dioxid de carbon expirată de echipaj va crește, cu consecințe potențial fatale.

"Pe măsură ce nivelurile de dioxid de carbon se acumulează, atunci devine sedativ, devine ca un gaz anestezic și vei adormi."

Nu pot elimina dioxidul de carbon

Fostul căpitan de submarin al Marinei Regale, Ryan Ramsey, spune că s-a uitat pe internet la videoclipuri cu interiorul submarinului Titan și nu a văzut un sistem de eliminare a dioxidului de carbon, cunoscut sub numele de epuratoar.

"Aceasta este pentru mine cea mai mare problemă dintre toate", spune el.

Riscă să moară înghețați

În același timp, echipajul este expus riscului de hipotermie, când corpul devine prea rece.

Potrivit căpitanului Ramsey, dacă submarinul se află pe fundul mării, temperatura apei va fi de aproximativ  zero grade. În cazul în care nu au energie electrică submarinul nu poate fi încălzit.

Hipotermia, lipsa de oxigen și acumularea de dioxid de carbon în interiorul submarinului înseamnă că abilitatea echipajului de a lua legătura cu misiunea de căutare și salvare, cum ar fi lovirea corpului la intervale regulate pentru a încerca să atragă atenția, va scădea.

"Dacă sunt inconștienți, nu vor putea face prea multe pentru a se ajuta singuri", spune Dr. Ledez.

 

Misiune aproape imposibilă de salvare

Sistemul Flyaway Deep Ocean Salvage System (FADOSS) este capabil să recupereze obiecte sau nave de pe fundul oceanului aflate la o adâncime de până la 6.000 de metru, mai mult decât suficient pentru a ajunge la epava Titanicului, aflată la o adâncime de peste 3.700 de metri. Totuşi, înainte ca sistemul FADOSS să poată fi folosit, acesta trebuie sudat pe puntea unei nave, un proces care poate dura o zi întreagă, a precizat oficialul american. "Estimarea noastră este de aproximativ 24 de ore de funcționare non-stop pentru a-l suda și a-l fixa pe puntea navei înainte de a porni la drum", a declarat oficialul în cadrul unei convorbiri cu reporterii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.